REKLAMI GEÇ

Keçeci “Lübnan çok önemli”

Keçeci “Lübnan çok önemli”

DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Lübnan’ın yalnızca kendi pazarının büyüklüğü açısından değil, Ortadoğu’ya açılan kapı olması bakımından da değerli olduğunu belirtti.

/ DENİZLİHABER / 8 Aralık 2011 Perşembe, 18:28

Keçeci, DSO Meclis üyeleri ile birlikte Lübnan’a düzenledikleri 4 günlük çalışma ziyaretinin ardından ziyaretin iş adamları için çok faydalı geçtiğini belirtti. Çalışma ziyaretinin ilk gününde Beyrut Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) oda Yönetim Kurulu Başkanı Mohamad Choucair ve beraberindeki Meclis üyeleri ile yaptıkları görüşmeye Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız ve Ticaret Müşaviri Cahit Vural’ın da katıldığını belirten Keçeci, “Ortadoğu’da yaşananlar, Arap dünyasındaki değişim ve komşu Suriye’deki gelişmeler sırasında bizim Beyrut’u ziyaret etmemizi çok önemsediler. Lübnan yalnızca kendi pazarının büyüklüğü açısından değil, Ortadoğu’ya açılan kapı olması bakımından da değerli. Lübnan üzerinden bölge ülkelerine erişmek mümkün. Beyrut bölgenin gerçek bir ticaret ve bankacılık başkenti. Türk işadamları için Beyrut’ta, Lübnan’da değerlendirilecek çok sayıda fırsat var” dedi.

Türk iş çevrelerinin buradaki fırsatları değerlendirmek için son dönemlerde bölgeye ziyaretler gerçekleştirdiklerini dikkat çeken Keçeci, şunları söyledi: “Denizli’nin 2 milyar 141 milyon Dolar olan 2010 yılı ihracatından Lübnan’ın aldığı pay yalnızca on binde 12. Lübnan’ın Türkiye’nin ihracatının aldığı pay on binde 54, ithalatından aldığı paysa on binde 12. Bunlar çok ama çok düşük rakamlar. Tarihi ve kültürel bağları derinlere inen ve tam olarak sınırdaş olmasa da komşu olan iki ülkeye çok da yakışmayan rakamlar. Buradan çıkan sonuç şu, ne yapıp edip, dış ticaretimizi karşılıklı olarak artırmalıyız. İşte bizler de bunun için buralara gittik. Bir yandan aramızdaki kültürel ve tarihi ilişkileri daha da ileriye taşımak, diğer yandan da karşılıklı ticaretimizi geliştirmek için bir araya geldik.”

“Bu ziyaret ticaretin artmasını sağlayacak”
Denizli’nin sanayisinin bel kemiğini tekstil ve konfeksiyon sektörünün oluşturduğu hatırlatan Keçeci, şöyle devam etti: “Tekstil ve konfeksiyon ürünleri, Denizli ihracatından yarıya yakın pay alıyor. Buna karşın Denizli’nin ekonomik tabanı geniş bir çeşitlilik gösteriyor. Elektrolitik bakır tel ve enerji kablosu, haddecilik ve metal sanayi, doğaltaş, kağıt ürünleri, cam, çimento, kimya, plastik, makine, gıda ürünleri, mobilya, Denizli sanayisinin diğer sektörleri.
Denizli, Türkiye’nin en çok ihracat yapan 8. ili. Sanayi ürünleri Denizli ihracatının büyük bölümünü oluşturuyor. Denizli’nin en büyük ihracat partneri yüzde 60’la Avrupa Birliği, onu yüzde 9 ile ABD izliyor. Lübnan ile dış ticaretimiz, ne yazık ki sahip olduğumuz tarihi, kültürel kökler ile komşuluk ilişkilerimizle bağdaşmıyor”

Lübnan’ın Türkiye’de çok iyi tanınmadığına dikkat çeken Keçeci, “Bu ziyaretin iki ülke işadamlarının birbirini tanımasında önemli bir rol oynayacağına inanıyorum. Denizli’nin gerçekleştiği 2,5 milyar dolarlık ihracatın çoğunu AB ülkelerine ve ABD’ye yapması, ürünlerinin kalitesini ortaya koyuyor. Umuyorum ki bu ziyaret, Türkiye ve Lübnan arasındaki ticaretin daha da artmasını sağlayacaktır” diye konuştu.

DSO Başkanı Müjdat Keçeci, ev sahibi oda başkanına Denizli Cam’da üretilen çeşmi bülbül hediye ettiğini, BTSO Başkanı Mohamad Choucair’in de kendisine “Beyrut ve Sultan” adlı içinde II. Abdülhamid’e ait 200 fotoğrafın bulunduğu bir kitap verdiğini bildirdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı