REKLAMI GEÇ

“Krizin etkileri artarak devam edecek”

Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Fuat Ercan, ekonomik krizin Türkiye’de etkisinin artarak devam edeceğini belirterek, “Eskisi kadar dışarıdan borç alamayacağız. İhracat yapamayacağız ve işsizlik inanılmaz boyutlara ulaşacak” dedi.

/ DENİZLİHABER / 20 Aralık 2008 Cumartesi, 01:00

Denizli Tabip Odası’nın düzenlediği ‘Kriz neler söylüyor’ konulu sempozyum, Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sempozyumda, krizin üretime, istihdama ve sağlığa etkileri ele alındı. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Fuat Ercan, ‘Kriz, nasıl ele alınmalı’ konulu sunumunda, ‘Krize karşı örgütlenelim’ ifadesinin doğru olduğunu belirterek, “Hepimizin aynı gemide olduğu doğrudur. Krize karşı birlikte hareket edilmelidir ancak herkesin krizi kendi gerçekliğinde yaşayacağını unutmamak gerekir” dedi.

Türkiye’nin bu dönemde, 2001 krizinde yaşadıklarından daha farklı olumsuzluklar yaşayacağını belirten Ercan, “2001 krizinde, dışarıdan Türkiye’ye gelen paralar, bankalarda duruyordu. Kriz olunca, bankalardaki paralar gitti ama üretim bundan çok etkilenmedi. Yaşadığımız kriz döneminde ise dışarıdan gelen paraların önemli bir kısmı, özel sektörün ve bu paraları üretime yatırdılar. Türkiye, 2001 krizinden çok daha farklı bir kriz dönemi geçirecek” diye konuştu.

Prof. Dr. Fuat Ercan, önümüzdeki dönemde Türkiye’de krizin etkilerinin artarak devam edeceğini ifade etti. Krizin etkilerinin üç ana başlık altında ele alınabileceğini dile getiren Ercan, “Öncelikle, dışarıdan eskisi kadar borç para alamayacağız. İhracatımızın büyük bir bölümü AB’ye yapılıyor. AB, kendi içinde daralmaya gidiyor. İhracat yapamayacağız. İşsizlik ise inanılmaz boyutlara çıkacak” dedi. Başbakan Erdoğan’ın, ‘Kriz bizi teğet geçti’ ifadesinin çok problemli olduğunu belirten Prof. Dr. Fuat Ercan, “Bu kriz, bütün bir bedeni saran bir kriz. Bu kriz, kapitalizm gerçekliğinin, bütün bedeni saran problemli var oluşunu temsil ediyor” diye konuştu.

‘Psikolojisi bozulanlar çoğaldı’

Denizli Tabip Odası Başkanı Ersin Çağırgan ise krizin sadece ekonomik bir kriz olmadığını ve yaşamın her alanında baş gösterdiğini belirterek, “Sağlıklı su, güzel bir konut, sağlıklı alt yapı gibi hayatımızın her alanında yer alan her şey bu krizden etkileniyor. Ekonomik krizde, sağlıklı su, sağlıklı yiyecek vb. gibi şeylerin gerçekleşmesi çok zor” dedi. Çağırgan, ekonomik krizin sağlık alanında da kendini gösterdiğini belirterek, “Hasta sayısında artış var. Özellikle psikolojik olarak hastalanan kişilerin sayısında artış var. Tedavi olmak zorlaşıyor. İnsanlar, tedaviye bütçe ayıramadıkları için tedavi olmayı öteliyorlar. Bu da hastalıkların daha da ilerlemesine neden oluyor. Sağlıksız bir toplum oluyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı