REKLAMI GEÇ

Tekstilci, İşsizlik Fonu’na göz dikti

Tekstilci, İşsizlik Fonu’na göz dikti

DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, İşsizlik Fonu’ndaki 25 milyar dolarlık birikmiş paranın, 10 milyar dolarını Eximbank aracılığıyla sanayiciye kredi olarak verilmesini istedi. Güntaş, “Bu ülkede kaynak var. Bu kaynaklarla, finansal krizi en az zararla atlatabiliriz” dedi.

/ DENİZLİHABER / 4 Kasım 2008 Salı, 01:00

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Raşit Güntaş, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde yaptığı basın toplantısında, küresel finansal krizi ve bu krizin tekstil sektörünü nasıl etkileyeceğini, sorunların nasıl çözümlenebileceğini ele aldı.

‘Kriz, bizi en başta nakit sıkıntıyla vuracak’
Küresel finansal krizin henüz tam manasıyla Türkiye’yi etkilemediğini, krizin ilk etkisinin nakit sıkıntısıyla ortaya çıkacağını söyledi. Krizin, dış kaynaklı bir kriz olduğunu ifade eden Güntaş, “Bu kriz, mutlaka bizleri de bir yanımızdan vuracaktır. En başta da nakit sıkıntısıyla vuracaktır. Bankalar bizi zora sokarsa, bundan kendileri de etkilenir. Onun için bu krizi birlik içerisinde, çözüm yolları bularak atlatmalıyız” dedi.

‘Ocak-Şubat-Mart’ta siparişler düşer’
Kriz nedeniyle tüm dünyada tüketimde azalma olacağını ifade eden Güntaş, “Avrupa’ya yapılan otomotiv ihracatında bu azalma görüldü. Bu tür krizlerde, insanlar yiyecek içeceğinden kısmaz ama mutlaka lüks harcamalarından, giyim kuşamından kısacaktır. Bizim de bunu dikkate alarak, tedbir alıp, Ocak-Şubat-Mart aylarında siparişlerin düşük olacağını göz önüne alıp, buna göre davranmamız gerekiyor” diye konuştu.

‘Öldük, bittik desek de ayaktayız’
Denizli’nin, 30 yıl boyunca tekstil ve hazır giyim sektöründe, ülkenin lokomotifi olduğunu ifade eden Güntaş, daha önceki zamanlarda yaptıkları ‘Öldük, bittik’ açıklamalarının kendilerine zarar verdiğini, finansal kuruluşlarla aralarının bozulmasına neden olduğunu belirtti. Güntaş, “Biz, son 3 yıldır para kazanamıyoruz. Özveri ile öz kaynaklar ile bugünlere geldik. Ne yazık ki ülkemizin elinde olmayan küresel finansal kriz bizi de etkiledi. ‘Yandık, bittik’ sözleri finans kurumlarıyla aramızı bozabilir. Sorunu ortak akılla, iyi yöneterek çözmeliyiz. Biz ne kadar ‘Tekstil öldü, bitti’ desek de hala tekstilciler bankaların en büyük müşterileri. Denizli hala dik ve ayakta ve ayakta kalmaya da devam edecek” dedi.

Hükümetin zamanı geçmeden acil tedbirler alması gerektiğini belirten Güntaş, finansal krizin ekonomik krize dönüşmemesini diledi. Tekstildeki finans sorununun, İşsizlik Fonu’nda biriken 35 milyar doların 10 milyar dolarını sanayicilere vererek çözülebileceğini iddia eden Güntaş, Eximbank’ın kredi limitlerinin artırılmasını istedi. Güntaş, “Belki devlet ‘Kaynak yok’ diyebilir. İşsizlik Fonu’nda biriken parayı, Eximbank aracılığıyla bize borç verebilirler. Böylece bankaların kredilerini geri çağırmalarından çok etkilenmeyiz” dedi.

‘Kötü yönetilmeyen firmalar, krizden zarar görmez’
Kötü yönetilmeyen firmaların, krizden zarar görmeyeceğini söyleyen Güntaş, “Döviz kurunun yükselmesi belki biraz ihracatçılara yaradı. Aşırı değerli YTL’nin değerinin düşmesi iyi oldu. Önümüzdeki günlerde doların değerinin düşmemesi gerekir. Dolar 1.50-1.60 seviyelerinde dalgalansın. Bizler de satış fiyatlarımızı 6 aylık-1 yıllık olarak verebilelim. Bu ülkenin kaynaklarıyla, bu finansal krizi en az hasarla atlatabiliriz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı