REKLAMI GEÇ

Besi çiftliğinin çatısında güneş enerji santrali

Besi çiftliğinin çatısında güneş enerji santrali

Denizli’de hayata geçirdiği güneş enerji santrali projeleri ile adından söz ettiren EKZ Proje Danışmanlık ve Mühendislik, önemli bir çalışmaya daha imza attı. Sarayköy’de besi çiftliğinin çatısına kurulan GES yıllık 280 bin kWh güç üretecek, ortalama 200 bin liralık elektrik tüketimini karşılayacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Ağustos 2019 Çarşamba, 13:44

Bugüne kadar süt toplama merkezi, soğuk hava deposu, iplik üretim merkezi gibi tesislerin çatılarına kurduğu güneş enerjisi santralleri ile hem girmelere, hem de ekonomiye önemli katkılar sağlayan EKZ Proje Danışmanlık ve Mühendislik, TDKD’nın da desteğiyle özel bir projeyi daha hayata geçirdi.

BESİ ÇİFTLİĞİNİN ÇATISINA GES KURDULAR
Sarayköy’ün Köprübaşı Mahallesi’nde faaliyet gösteren Öğün Süt ve Hayvancılık Tesisi‘ne ait besi çiftliği için kapsamlı bir proje geliştiren EKZ Proje Danışmanlık ve Mühendislik, 2018 yılında TKDK’ya yaptığı başvurunun olumlu sonuçlanmasıyla harekete geçti.

Hibe projesinin kabul görmesinin ardından üretim aşamasına geçen EKZ Proje Danışmanlık ve Mühendislik, kısa süre içinde tesisi tamamladı ve elektrik üretimine başladı.

Sistemi kuran EKZ Proje Danışmanlık ve Mühendislik Firması’nın Genel Müdürü, Nükleer Enerji Mühendisi Serdar Ekiz, proje ve üretime ilişkin bilgiler verdi.

Tesisin 181 kWp panel gücüne ve 150 kWe evirici güce sahip olduğun belirten Ekiz, tesiste yıllık ortalama 280.000 kWh elektrik üretileceğini, yıllık yaklaşık 200.000 TL’lik elektrik tüketimini karşılayacağını ifade etti. İhtiyaç fazlası enerjinin şebekeye satılacağını ifade eden Ekiz, “25 derece eğimli çatıya monte edilen 660 adet 275 W polikristal CW enerji panelinin besi çiftliği çatısına kurulmasıyla oluşan sistemde ABB’nin 50 kw’lık invertörleri kullanıldı” dedi.

Besi çiftliği projesinin, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun desteğiyle tamamladıkları 3. güneş enerji santrali olduğunu anlatan Serdar Ekiz, “Yaptığımız tüm projeler tesislerin çatılarına yapılan kurulum. Rekabet açısından boş duran çatıların enerji üretir hale gelmesi çok önemli. Burada TKDK kurum olarak yatırımcı adaylarını çok önemsiyor ve teşvik ediyor. Güneş enerjisine yatırım yapılmasını kurum olarak destekliyorlar” dedi.

Çatısından dahi gelir elde eden, maliyetlerini azaltan bir tarımsal üretim modelinin, uzun vadede et ve süt üretimini artıracak bir yapıyı da oluşturacağına inançlı olduklarını belirten Serdar Ekiz, “Daha önce süt toplama merkezi, soğuk hava deposu, iplik üretimi yapan tesislere kurduğumuz güneş enerjisi santrallerine bir yenisi olarak besi çiftliğini ekleminin büyük mutluluğunu yaşıyorum. Unutmayalım ki güneş yaşamdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı