REKLAMI GEÇ

Özer: Büyüme ihracatla mümkün olur

Özer: Büyüme ihracatla mümkün olur

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, ekonomik büyümenin ihracata dayalı olması gerektiğini belirtmesinin önemine dikkat çekerek, “Bildiğiniz gibi biz Denizli Ticaret Odası olarak her ortamda, Türkiye’nin sağlıklı, sürdürülebilir büyümesinin ihracata dayalı olabileceğini hep söyleyegeldik. İnşallah bu dönüşüm sağlanabilir” dedi.

/ DENİZLİHABER / 30 Kasım 2013 Cumartesi, 10:33

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Denizli Ticaret Odası Kasım ayı Meclis Toplantısı’nda sosyo-ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yaptı.

Özer, Türkiye ekonomisini yakından ilgilendiren diğer konuları şöyle sıraladı: “AB ile yürütülmekte olan müzakerelerde 3 yıl aradan sonra ‘Bölgesel politikalar ve Araçları’ faslının müzakereye açılması, Türkiye-AB ilişkilerini yeniden ivme kazandırmıştır. Ekonomik derecelendirme Kuruluşu “Standart&Poors” Türkiye’nin kredi notunu BB+ durağan olarak, değiştirmeyerek teyit etmiş, döviz borcu olan firmaların kur riski olabileceği uyarısı yapmıştır. Eylül ayında cari açığın beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz. Eylül ayı cari açığı 3.3 milyon dolar olarak açıklanmıştır. Ortaya çıkan bu gelişmelere göre 2013 yılı Cari İşlemler Açığının GSYİH’ya oranının yaklaşık yüzde 7 civarında olacağı anlaşılmaktadır. Büyüme hızının yüzde 4’ün altında kalması durumunda, cari açığın bu ölçüde yüksek olmasından dolayı makro dengelerin bozulması, derinleşmesi riski bulunmaktadır. Enerji ithalatı hariç tutulduğunda, elde edilen(verilen) cari fazlanın azalmaya başladığı görülmektedir. Bu da üretim dengesindeki bozulmanın arttığı bir dönemde, ülkemiz için ihracata dayalı büyümeye geçmenin ne kadar zorunlu olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır. Ağustos 2013 ayı işsizlik oranı Temmuz ayına göre artış göstermiştir. Temmuz ayında yüzde 9.3 olan bu oran, Ağustos ayı için yüzde 9.8 olarak açıklandı. Açıklamalardan, 2013 Eylül ayı imalat sanayi üretim artışının yüzde 6.6, toplam sanayi üretim artışının ise yüzde 5.8 gibi yüksek bir oranda çıktığını görüyoruz. Bu gelişmenin, yılın geri kalan aylarında da bu şekilde devam etmesi halinde, hem işsizlik hem de ekonomik büyüme oranı bundan olumlu etkilenecektir. Eylül ayında sanayi üretimindeki artışın yanında; yıl bazında (Ocak-Eylül 2013) Toplam sanayi üretimi yüzde 3.7 oranında artmıştır. Bu da geleceğe dönük umutları arttırmıştır.”

“İHRACAT ÖNEMLİ”
Özer, Denizli ihracatının artmaya devam ettiğini belirterek, “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2013 Ekim sonu itibariyle ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.03 oranında bir artışla 2 milyar 498 milyon 371 bin dolara ulaşmıştır. Bu artış Türkiye artış oranı olan yüzde 1.5’in oldukça üzerinde bir rakamdır. 2013 Ekim ayında en fazla ihracat; yüzde 13.5 ile İngiltere’ye, yüzde 12 ile ABD’ye ve yüzde 11.6 ile Almanya’ya yapılmıştır.” dedi.

İthalatın da geçen yıla oranla artış gösterdiğini ifade eden Özer, “2013 yılı Ekim ayı sonu itibariyle ithalat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.03 oranında artarak 1 milyar 991 milyon 401 bin dolara çıkmıştır. İthal edilen malların başında bakır ve bakır eşyalar, pamuk ve demir-çelik ürünleri gelmektedir. En fazla ithalat yapılan ülkeler ise Kazakistan, Rusya ve İspanya şeklinde sıralanmaktadır.” şeklinde konuştu.

“YATIRIMLARDA AZALMA VAR”
İhracat ve sigortalı çalışan işçi sayısında artış olmasına rağmen Denizli’deki yatırımlarda azalma olduğuna işaret eden Özer, “2012 yılı sonunda 173 bin 142 kişi olan sigortalı çalışan sayısı, 2013 yılı Ağustos ayı itibariyle 183 bin 369 kişiye ulaşmıştır. 2013 yılının ilk 10 ayında düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesi sayısı 78, teşvikli yatırım tutarı 574 milyon 288 bin 555 TL’dir. İlimizde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre alınan yatırım teşvik miktarı ve tutarı, geçen yıla oranla yüzde 60 civarında artmıştır. Teşvik politikalarında yeniden değişikliğe gidileceği tartışmalarının başladığı bugünlerde yeni düzenlemeleri bekliyoruz. İhracata ve ithal ikamesine dayalı yatırım teşvikleri verildiği takdirde bunda Denizli öncelik alacaktır. Tekrar sanayi ve ticaretimiz hızla gelişecektir.” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı