REKLAMI GEÇ

MMO Büyükşehiri suçladı ama

MMO Büyükşehiri suçladı ama

Makine Mühendisleri Odası Denizli Şubesi’nden Bayramyeri’ndeki patlama ile ilgili yapılan açıklamada, bodrum katlarında LPG tüpü kullanımının yasak olduğuna vurgu yapılarak, büyükşehiri suçladı. Denizli Büyükşehir Büyükşehir Belediyesi iddiayı yalanlarken, olay yerinde yapılan inceleme sonrası işyerinin ruhsatının bulunmadığının anlaşıldığını duyurdu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 11 Temmuz 2014 Cuma, 16:19

Makine Mühendisleri Odası Denizli Şubesi yönetim kurulu, Bayramyeri’nde bir pastanede tüpgaz sıkışması sonucu yaşanan patlama ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Oda uzmanlarının olay yerinde yaptığı inceleme sonucu, patlamanın LPG gazının sıkışması sonucu meydana geldiğinin tespit edildiği bildirildi.

Açıklamada, facianın denetimsizliğin sonucu olduğu belirtilerek, “Patlamanın bodrum katta kullanılan LPG tüplerinden sızan gazın birikip sıkışması sonucu meydana geldiği, olay yerinde yapılan ilk inceleme sonucu edinilen bilgilerdir. Akabinde İtfaiye ekiplerinin fırından onun üzerinde LPG tüpü çıkardığı bilgisini almış bulunmaktayız. Tüp kullanımıyla ilgili yasal prosedürler ve yönetmelikler açıktır. Bodrum katlarda ve kapalı dolaplarda tüplerin bulundurulması yasaktır. Bu durum, ‘’Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’’ te açıkça belirtilmiştir. Tüpler kesinlikle uygun hortum bağlantılarıyla cihazlara bağlanmalı ve belirlenen mesafelerin dışında hortum uzunluğu artırılmamalıdır. Tüp bağlantılarının yapılması ve değiştirilmesi yetkili personel tarafından yapılmalı, gaz sızıntılarının olma ihtimaline karşı gaz alarm cihazları kullanılmalıdır. Tüpler imkan oldukça açık havada bulundurulmalı eğer sağlanamıyorsa havalandırılması iyi yapılmış bir ortamda dik konumda bulundurulmalıdır. Benzeri her geçen gün artarak yaşanan bu tür olaylar önemli bir soruna işaret etmektedir. Bu sorun ‘yasal prosedürlerin ihlali ve kamusal denetimin yokluğu’dur. Bu sorunun çözümünde Yerel Yönetimlerin denetimlerini arttırması önemli bir paya sahiptir. Özellikle ruhsat denetimlerinde yasal prosedürlerin yerine getirilip getirilmediği kontrol edilmeli, ilgili bakanlıklarında denetimlere gereken önemi vermesi gerekmektedir. Çünkü söz konusu olan halkın can ve mal güvenliğidir. Kamu Kurumu niteliğinde Anayasal bir kurum olan TMMOB ve Bağlı Odaları, toplum yararı doğrultusunda diğer kamu kurumları ile işbirliği içinde çalışmak için pek çok konuda girişimlerde bulunmuştur. Likit Petrol Gazı (LPG) nin yanlış kullanımı sonucu, ortaya çıkabilecek felaketler ortadadır. Lpgnin evlerde, araçlarda kullanılıyor olması uygunsuz kullanım ve ya denetimsizlik sonucu oluşacak felaketlerin ne kadar yakınımızda olduğunu göstermektedir” denildi.

“SORUMLU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ”
Yangın yönetmeliğinin 109. Maddesindeki “İşyeri veya topluma açık her türlü binada zemin seviyesinin altında kalan tam bodrum katlarında LPG tüpü bulundurulamaz” hükmünün hatırlatıldığı açıklamada, “Yönetmeliğin bu açık hükmüne rağmen bu işyerine ruhsat veren, verdiği ruhsatı periyodik olarak kontrol etmeyen Denizli Büyükşehir Belediyesi faciadan doğrudan sorumludur. Facianın sorumlularının bir an önce ortaya çıkartılarak gerekenin yapılması ve faciadan zarar gören tüm yurttaşlarımızın zararının giderilmesi için Kamu vicdanı adına olayın takipçisi olacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz” dedi.

BÜYÜKŞEHİR: İŞYERİ RUHSATSIZ, PATLAYAN SANAYİ TÜPÜ DEĞİL
Denizli Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklada ise Makina Mühendisleri Odası’nın açıklamaları yalanlandı. Büyükşehir Belediyesi’nin twitter hesabından yapılan açıklamada, olay  sonrası yapılan incelemelerde işyerinin ruhsatsız olduğunun ortaya çıktığı vurgulandı. Açıklamada, “Bugünkü talihsiz olayla ilgili olarak bazı kurumların asılsız suçlamaları ile karşı karşıya kalmış bulunuyoruz. Yapmış olduğumuz incelemelerde patlamanın olduğu işyerinin izinsiz, ruhsatsız olarak faaliyet gösterdiği anlaşılmıştır. Ayrıca söz konusu patlama sanayi tüpündeki sızmadan dolayı değil, 4 adet ev tipi tüp ve 15 adet piknik tüpünden kaynaklanmıştır. Bu acılı günümüzde kamuoyunu asılsız bilgilerle yanlış yönlendirmeye çalışan kurumları şiddetle kınıyoruz” ifadelerine yer verildi

Yorumlar

Türkiyem   -  Bağlantı 12 Temmuz 2014, 10:37

Ruhsatsız iş yerinin tespit edilerek kapatılsaydı bu facia olmayacaktı.

serhat onguner   -  Bağlantı 12 Temmuz 2014, 02:07

mmo uygun olmayan üretim diyo, belediye ruhsatsız diyor ve mmo yu suçluyor, peki gıda üreten ve denizlinin en kalabalık üretim olarak bayramyerine gıda sağlayan insanların gıda gereksiniminin en yoğun olduğu bölgede ruhsatsız denetisiz işyeri var ve belediye burası ruhsatsız diyerek temize çıkmaya çalışıyor, hem benim gıdamla oynatacaksan hem de sağlığımla oynatacaksın bu da yetmez gibi denetlemediğin gıda üreten yerde benim can güvenliğimi hiçe sayacaksın , sonrada pisliğini kamu niteliğinde olan toplumun hak ve çıkarları doğrultusunda savunan bir meslek odasına karalama yapacaksın, pes işyerimde sigara içiliyormu diye her ay gelen zabıta görevlileri (sigara içmiyorum) çocuğumum beslenmesindeki fırınların denetlenmesinde görev almamalarını kınıyorum

bade   -  Bağlantı 11 Temmuz 2014, 23:17

şehrin göbeğinde ruhsatsız işyeri var da belediye ne işe yarıyor demekki şehirde olan bitenden haberi yok isteyen istediği yere iş yeri açabiliyor

şahin dağlı   -  Bağlantı 11 Temmuz 2014, 20:26

Allah aşkına zeytinyağı misali üste çıkacağım diye yaptığınız açıklama ile suçunuzu itiraf ettiğinizin farkında mısınız.işyeri kaçakmış peki kim denetleyecek açma ruhsatı olup olmadığını.esnaf odalarımı vatandaşmı.

city planner   -  Bağlantı 11 Temmuz 2014, 19:29

denizli de bırakın küçük fırınları organize sanayi bölgesi hariç şehir çeperlerinde ki büyük imalathanelerin fabrikaların %60 ya ruhsatı yok yada ruhsata aykırı imalat yapılıyor… sadece büyükşehir belediyesi değil bütün belediyelerin bu konuda kusurludur. işini doğru yapmaya çalışan personel bu kuruluşlara idari para cezası yada kapatma gibi mevzuatta yazan yaptırımları uygulayacağı zaman gerek başkanlar yada siyasiler söz konusu imalathanelerin fabrikaların istihdam yarattığını ileri sürerek engel oluyorlar bu tür kazlara davetiye çıkarıyorlar maleesef…

EREN20   -  Bağlantı 11 Temmuz 2014, 18:29

Sanki Denizli yıllardır büyükşehir.Büyükşehir belediyesi sorumluluğu ilçe belediyesine atmakla sorumluluktan kurtulamaz.

hülya   -  Bağlantı 11 Temmuz 2014, 17:29

tüpgaz sızıntısı için gelen firmanın raporu önemli. raporda ne yazıyor. sorun giderildi mi yazıyor.yoksa burada tüpgaz kullanılamaz mı yazıyor.15dk. önce arızaya gelmişler uygunsuz durum varsa nereye bildirmişler..109 maddeye göre kullanım alanı uyumsuzdur mu demişler.

derin   -  Bağlantı 11 Temmuz 2014, 17:20

ama onlar park yapıyor,yol yapıyor…aaa lütfen ama denizliyi dünya kenti yaptılar.sizler bizler bişi bilmiyoruz,hep onlar biliyor..

denizlili   -  Bağlantı 11 Temmuz 2014, 16:43

bütün sokak araları caddeler fırın, bu fırınların üstünde yaşayan binlerce insan var. bu fırınlar binaları çürütüyorlar. bunlarlada ilgili önlem alınmalı. van depreminde yıkılan binaların altı hep fırındı.

Genç   -  Bağlantı 11 Temmuz 2014, 16:33

MMO sonuna kadar haklıdır. Denizli belediyesi ruhsatı verirken binbir zorluk çıkarıyor (evrak eksik diye) ama işyerinin olduğu yere gidip bakmayı bırakın yanından geçmiyor!! Denetimler bir an önce işin ehli olan Mühendislere teslim edilmelidir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı