REKLAMI GEÇ

Çiftçilerin korkulu rüyası süne

Çiftçilerin korkulu rüyası süne

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile ilçe müdürlüklerinde görevli 40 personele, çiftçilerin korkulu rüyası olan hububat zararlısı süneyle mücadele eğitimi verildi. Toplantıda, süneyle kimyasal ilaçlarla değil, yararlı böceklerin tutunacağı dut, badem, erik gibi ağaçların tarla kenarlarına dikilmek suretiyle mücadele edilmesinin uygun olduğu vurgulandı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Şubat 2015 Cumartesi, 10:59

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen “Süneyle Mücadele” konulu toplantının açılış konuşmasında, Denizli’de süneye karşı kimyasal mücadelenin pek tercih edilmediği belirten Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, “Çiftçilerimizin emeğini ekonomik zarara çeviren süne zararlısı ile mücadelesine teknik personellerimizin eğitimi ile başlamış bulunuyoruz. Hububat arazilerinde buğdayın danesinde emgi yaparak unun ekmeklik kalitesini bozan, hatta yemlik dane olmasına dahi engel olan hububat zararlısı süne ile yapılacak mücadele çalışmalarında daha etkin ve başarılı olabilmek için bu eğitimleri düzenlemekteyiz. Kimyasal Mücadelenin pek tercih edilmediği süne zararlısında ilimizde uzun yıllar bu yararlı böcekler sayesinde kimyasal ilaç kullanılmayarak doğaya zarar verilmeden hububat üretimi gerçekleştirilmiştir. Böylece halkımız zirai ilaç kalıntısı olmayan ekmek tüketmekte aynı zamanda üreticilerimiz ilaçlama masraflarından kurtularak daha fazla kazanç elde etmektedirler” dedi.

Bornova Zirai Mücadele İstasyon Müdürlüğünde uzman olarak görev yapan Ekrem Kaya, süne kıymetlendirme sürveylerinde görev alacak 40 teknik personele konu hakkında bilgi verdi.

ic

Bu eğitimde hububat zararlısı sünenin biyolojisi, dane de oluşturacağı kayıpların nedenleri ve sürvey çalışmaları anlatan Kaya, süne zararlısının çoğalmasını engelleyen yararlı böceklere (parazitoid) konukçuluk yapan dut, badem, erik gibi ağaçların tarla kenarlarına dikilerek çoğaltılmasının önemini vurguladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı