REKLAMI GEÇ

Leblebide dünya ihtiyacını karşılıyoruz

Leblebide dünya ihtiyacını karşılıyoruz

MÜSİAD Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri, istişare toplantısına katılan kuruyemişçi Hamza Çolak, Türkiye ve Dünya’daki sarı leblebi ihtiyacının yüzde 80’inin Denizli’den karşılandığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 21 Ocak 2013 Pazartesi, 14:39

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri, üyelerle istişare toplantılarına devam ediyor. Yönetim Kurulu Üyeleri, bir kuruyemiş ve tekstil firmasını ziyaret ederek sektörlerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında istişare yaptı.

Kuruyemişlerde kullanılan renklendiricilere dikkat!
Kuruyemiş sektörü hakkında önemli püf noktalarına değinen Hamza Çolak, leblebi ve fıstık yapımında kullanılan renklendiricilerin insan sağlığına zararlı olduğunu bu konu ile ilgili Sağlık Bakanlığının bir çalışma yapması gerektiğini söyledi. Beyaz leblebi yapımında beyazlatıcı kullanıldığını belirten Çolak, renklendirme yapılmayan leblebinin tüketiciler tarafından rağbet görmediğini bu konuda bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi. Sarı leblebi hakkında bilgiler veren Çolak, “Sarı leblebi yapmak ustalık işidir. Kuruyemişler arasında yapımı en zor ve zahmetli olanıdır. Leblebi önce temizlenir, sınıflandırılır, ısıtılır ve 15 gün boyunca dinlendirilir. Bu işlem 3 defa tekrarlanır. Nohut leblebi haline dönüşmeden önce toplam 40 günden fazla dinlendirilir. Nohutun alındığı yöreye göre bu süreler ve işlemlerde değişiklik gösterebilir. Tüm bu dinlendirme işlemleri bittikten sonra tavlanır, 2 gün bekletildikten sonra yüksek ısılardaki bakır tavalar içerisinde kabuğu soyularak kavurma işlemi yapılır.” dedi.

Tüm dünyaya gidiyor
Türkiye ve Dünya’daki sarı leblebi ihtiyacının yüzde 80’inin Denizli’den karşılandığını söyleyen Çolak, “Leblebinin lezzetli olması için nohutun üretilen bölgesi çok önemlidir. Denizli bölgesindeki nohutlar diğer illere göre daha yumuşak olduğu için leblebi yapımına uygundur. Dolayısıyla leblebi üretiminde Denizli nohutu önemli bir yere sahiptir. Her ne kadar Çorum Leblebisi ünlü olsa da leblebinin asıl merkezi Denizli’dir. Çorum güzergahı dolayısıyla perakendecilikte Denizli’den ilerde olduğu için ismini duyurmuştur. Üretim anlamında Denizli’nin Serinhisar ilçesinde 150-200 üretici bulunmakta ve üretilen kuruyemişler, Türkiye’nin birçok noktasına gönderilmektedir”dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı