REKLAMI GEÇ

Çiftçilere TARSİM bilgilendirilmesi

Çiftçilere TARSİM bilgilendirilmesi

Tarım Sigortaları Kanunu ile amaçlanan Tarım Sigortalarının tanıtılması ve yaygınlaştırılmasının sağlanması ile üreticilerin doğal afetlerden ve diğer oluşabilecek risklerden korunması amacına yönelik, gerekli uygulamaları hatasız ve hızlı bir şekilde yürütmek amacıyla Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü TARSİM bilgilendirme toplantısı yaptı.

/ DENİZLİHABER / 26 Ocak 2013 Cumartesi, 09:38

Tarım Sigortaları Kanunu ile amaçlanan Tarım Sigortalarının tanıtılması ve yaygınlaştırılmasının sağlanması ile üreticilerin doğal afetlerden ve diğer oluşabilecek risklerden korunması amacına yönelik, gerekli uygulamaları hatasız ve hızlı bir şekilde yürütmek amacıyla Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü TARSİM bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıya Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, TARSİM Manisa Bölge Müdürü Fahri Yıldırım, TARSİM, Birlik ve Kooperatif temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, toplantıda yaptığı konuşmada “Tarım sektörü, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi, ülkemiz ve İlimizde de sosyo-ekonomik anlamda yüksek değere sahiptir. İklim değişikliği ile ortaya çıkacak olaylar sonucu yaşanabilecek olumsuzluklardan korunabilmek için bazı tedbirlerin mutlaka zamanında alınması gerekmektedir. Yıllar itibariyle kuraklık, don, dolu, şiddetli yağış, sel-su baskını ve fırtına gibi vuku bulan doğal afetler ülkemizde bölgemizde ve İlimizde bitkisel ve hayvansal üretimde önemli zararlara yol açmaktadır. Ülkemizde de tabii afetlerden zarar gören çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için Cumhuriyet tarihimizde devrim olarak nitelendirebileceğimiz 21 Haziran 2005 tarihinde 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu çıkartılmış 01.06.2006 tarihinde de ilk poliçe kesilmiştir. Tarım Sigortası olarak tanımlanan, bu risk transfer sistemleri içinde; bitkiler, bitkisel ürünler ve seralar, tarımsal yapılar, tarım alet ve makineleri ile çiftlik hayvanlarının, sürdürülebilir güvence altına alınması hedeflenmektedir. Ürünlerini sigorta yaptıran çiftçilere teşvik amacıyla üreticinin ödeyeceği primin yüzde 50’si Devlet desteği olarak ödenmektedir. Ayrıca don teminatını alan üreticilerin ödeyeceği primin yüzde 66’sı Devlet Desteği olarak ödenmektedir. 2006–2012 Yılları arasındaki süreçte Denizli İli Devlet destekli sigorta sıralamasında tüm iller içerisinde 12. sırada yer almakta olup her geçen gün sigortalanan alan ve sigortalı çiftçi sayısı artmaktadır. 2012 Yılında Toplam 16.079 adet poliçe kesilerek 145.679 dekar alan ve 21.221 baş hayvan sigortalanmıştır. Sigortalanan ürünlerin parasal değeri ise 217.653.332 TL civarındadır. Ülke genelinde olduğu gibi İlimizde de Müdürlüğümüz tarafından, üreticilerimizin olası tabii afetlerden etkilenmeleri durumunda ekonomik zararlarının karşılanması için varlıklarını mutlaka tarım sigortası yasasından da yararlanarak sigorta yaptırmaları önerilmektedir. Bu konuda çiftçi toplantıları düzenlenmekte, yazılı ve görsel basın aracılığıyla duyurular yapılmakta, hazırlanan afiş ve broşürlerle üretici ve yetiştiricilerimiz bilgilendirilmektedir” dedi.

TARSİM Manisa Bölge Müdürü Fahri Yıldırım da TARSİM’in önemini ve ülkemiz ve ilimizin tarımsal üretim yapılan her yöresine, tarımı yapılan her ürüne, mümkün olan en geniş kapsamlı sigorta güvencesini sağlayabilen, çiftçinin güvenini kazanmış, örnek gösterilen bir kurum olduğunu belirtti. Yıldırım, Devlet Destekli Tarım Sigortaları’nda gelinen nokta ve Denizli’deki tarım sigortaları ile ilgili olarak sigorta kapsamı ve sigortalanan tehlikeler, primlerin ödenmesi, hasar ihbarları, işleyiş ve hasar organizasyonu, poliçeleşme aşaması iş akışı, hasar ihbar / ekspertiz / ödeme iş akışı hakkında bilgiler verdi ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı