REKLAMI GEÇ

Acı ama gerçek… İsrail tohumu, Akalan’ın markasını yok etmek üzere

Acı ama gerçek… İsrail tohumu, Akalan’ın markasını yok etmek üzere

Günlük 400 tonun üzerinde sezonluk üretimi ve lezzetiyle adını duyuran Akalan kavun ve karpuzu, İsrail tohumuna teslim olmak üzere. Yerli çekirdek üretim karşısında yüzde 80’lik bir orana ulaşan İsrail tohumu, Acıpayam bölgesinde hakimiyeti ele geçirmiş durumda. Nedeni ise yerli üretim daha lezzetli olmasına rağmen, İsrail tohumundaki maliyetin düşük ve üretimin daha hızlı olması.

Ayhan Akar / DENİZLİHABER / 7 Eylül 2017 Perşembe, 14:12

Acıpayam’da kavun ve karpuz üretimiyle adını duyuran Akalan Mahallesi’nde üreticiler şikayet etse de artık İsrail aşı tohumundan vazgeçemiyor.

İsrail aşı tohumu, üretimdeki maliyet farkı, hızlı ürün alma ve ürünü zamanında elden çıkarma bakımından son derece uygun olmasına rağmen, lezzetiyle ünlü Akalan’ın markasını yok etmek üzere.

Yıllık 40 bin ton üretimiyle pazarın bir bölümünü elinde tutan Akalan, çiftçilerin verdiği bilgilere göre artık kavun ve karpuzda üretiminin yüzde 80’ini İsrail aşı tohumu ile yapmaya başladı. Yerli üretim ise sadece küçük çiftçilere kaldı. Üretimlerini İsrail tohumu ile gerçekleştiren çiftçiler kavunlarını 30 kuruştan toptan olarak satarken, yerli üretim yapanlar ise 50 kuruştan elden çıkardıkları belirtildi.

Akalan’da bir diğer sorun ise kooperatif oluşturamamaktan kaynaklanan fiyat dengesizliği, kimi ürününü 30 kuruşa verirken, kimi tarlasında 25 kuruşa kadar fiyat düşürüyor.

YERLİ TOHUM MU İTHAL TOHUM MU?
Küçük çiftçilerin yerli, ticari amaçlı üreticilerin ise ithal tohum aldığını vurgulayan kavun ve karpuz üreticisi Bayram Taş, “Küçük çiftçiler genellikle Yerli tohum ekiyorlar. Ticari amaçlı ekim yapanlar ithal tohumu tercih ediyor. Yerli tohumlarda iyi ve kaliteli var ama daha pahalı olduğu için büyük üreticiler ithal tohumu alıyor. İsrail tohumunda fark ikinci bir verimin alınamaması. Yani tek seferlik tohumu ekiyorsun, bir daha verim alamıyorsun. Fakat o tek seferde bile çok ürün veriyor. Böyle yapıyor ki, sürekli yeni tohum satın alınsın. Yerli ürünlerimizde tohumunu alıp ikinci kez verim almak mümkün, daha az verir ama organik olur ve daha sağlıklıdır” dedi.

YÜZDE 80 İSRAİL AŞI TOHUMU KULLANIYOR
Akalan’da üreticilerin yüzde 80’ine yakın bölümünün artık eski çekirdekten üretim yapmadığını anlatan Bayram Taş, aşı karpuzu yetiştirmeye son verilmesini istedi. Taş, “Aşı karpuza son versinler. Eski çekirdek karpuzuna dönsünler. Aşı tohumları İsrail’den geliyor. İsrail kendisi aşı tohumu kullanmıyor. Türkiye gibi ülkelere satıyor. Üretilen karpuz ve kavundaki çekirdekler ise yeniden tohum olarak kullanılamıyor. Yani diğer sezonda üretici yeniden İsrail aşı tohumu almak zorunda kalıyor. 630 karpuz tohumu çeşidi var. Artık özümüze dönmemiz lazım. Karpuz üreticilerimiz yeter ki iyi karpuz yetiştirsinler. En iyi mahsulü sunsunlar insanlara. Kaliteli karpuzun satılması da kolay olur. Bu nedenle çiftçimizden ricam, kaliteli karpuz yetiştirsinler. Halkımız da yerli ve kaliteli karpuz yesin. Akalan’da kooperatif kurulması şart. Kalite ve fiyat dengesinin oluşması, üreticilerin artık yerli ürüne dönmesi bu aşamadan sonra artık sadece kooperatif kurulmasıyla gerçekleşir” dedi.

Yorumlar

Muhlis   -  Bağlantı 7 Eylül 2017, 14:40

Yani neden o tohumları illa kullanacaklar, şu yerli tohumumuzu neden elimizden bırakıyoruz? Bence de buna son verilmeli yoksa sonradan geç kalmış olabiliriz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı