REKLAMI GEÇ

Koyunlar yanlış aşı kurbanı

Koyunlar yanlış aşı kurbanı

Pamukkale’nin Yeniköy Mahallesi’nde Hasan Ali Çelik’e ait 8 koyun, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü veterinerleri tarafından veba aşısı yerine çiçek aşısı yapılınca telef oldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Mayıs 2017 Salı, 16:01

Deniz TOKAT/DENİZLİ, (DHA)
Pamukkale’nin Yeniköy Mahallesi’nde mobilya imalatçılığının yanı sıra küçükbaş hayvancılık da yapan Hasan Ali Çelik’in koyunlarına yaklaşık 2 ay önce çiçek aşısı yapıldı. Çelik, geçen 23 Mayıs Salı günü hayvanlarına veba aşısı yapılması için Pamukkale İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünü aradı. Çelik’e, aşı işlemlerinin 26 Mayıs Cuma günü yapılacağı bildirildi. Cuma günü Çelik, sahibi olduğu marangoz dükkanında çalışırken, eve gelen İlçe Tarım Müdürlüğü veterinerleri koyunlara aşı yaptı. Çelik, yapılan aşıların ücretini ödemek için gittiğinde koyunlarına veba değil, çiçek aşısı yapıldığını öğrendi. Aşıların yapılmasının ardından koyun ve kuzular yüksek ateş geçirmeye başladı. Bunun üzerine özel bir veteriner hekim çağıran Çelik, koyun ve kuzularına önlem amaçlı tedavi ettirdi. Yanlış aşı yapılmasının ardından bünyeleri bir ay içerisinde iki çiçek aşısını kaldırmayan 8 koyun telef oldu.

“ZARARI OLMAZ DEDİLER”
Koyunları telef olan Hasan Ali Çelik, koyunlarına mavi dil iğnesi yapacaklarını sandığını, çiçek aşısı yapıldığını sonradan öğrendiğini belirterek, “Ağılımda 93 küçükbaş hayvan vardı. Pamukkale İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden aradılar. Ben de çiçek aşılarını yaptırdığımı söyledim. Onlarda bize mavi dil iğnesi yapacaklarını söyledi. Ben özel veterinere yaptırdığımı söyledim. Onlar ‘biz yaparız özel veteriner yapamaz’ dedi. Cuma günü gelmişler. İşyerim Denizli’de. Ben yaşadığım mahalleye gelinceye kadar aşıları yapmışlar. Parayı verirken koyunlarıma yapılması gereken mavi dil brosello ve şap aşısı kaldığını söylediler. Ben de koyunlarıma hangi aşının yapıldığını sordum. Çiçek aşısı yapıldığını söylediler. Bende çiçek aşısını yeni yaptırdığımı söyledim. ‘Fark etmez, faydası olur zararı olmaz’ dediler” diye konuştu.

“TELEF OLAN KOYUN SAYISI 20’Yİ GEÇEBİLİR”
Hayvanlarım aşının ertesi günü rahatsızlandığını ifade eden Çelik, “Koyunlar rahatsızlanmaya başlayınca Pamukkale Tarım İlçe Müdürlüğü’nde çalışan görevlileri aradık. Kendileri bize yardımcı olamadı ve pazartesi günü gelebileceklerini söylediler. Ben dışarıdan özel veteriner getirdim. Hayvanlara müdahale ettirdim. Hayvanlarımdan 20 tanesi telef olmak üzere. 45 tanesi ağır hastaydı. Özel veteriner çağırmasaydım. Koyunlarımı kaybedebilirdim. Çiçek aşısı çok kuvvetli olduğu için yakın zamanda yapılan iki iğneyi bünyeleri kaldıramıyor. 8 koyunum telef oldu. Ama bu sayı 20’yi geçebilir” dedi.

ZARAR KARŞILANACAK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Pamukkale İlçe Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, aşının yanlış yapılmasına hayvan sahibinin veteriner hekimi bilgilendirilmemesinin neden olduğu bildirdi. Zararın ödeneceği, telef olan hayvanlardan kan ve doku örneklerinin alınıp İzmir Ege Veteriner Araştırma Merkezi’ne gönderildiği belirtildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı