REKLAMI GEÇ

Denizli’de çıntarın kilosu 10 TL

Denizli’de çıntarın kilosu 10 TL

Denizli’de sonbahar mevsiminde dağlardaki çamlık alanlarda kendiliğinden yetişen ve Çıntar adı verilen mantarlar hem yiyeni hem de toplayıp satanı mutlu ediyor. Hiçbir maliyeti olmayan ve dağlardan toplanan çıntarlar, kilosu 10 TL’den alıcı buluyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Ekim 2014 Pazartesi, 15:53

Ege Bölgesi’nde ilk sonbahar yağmurlarından sonra çam ormanlarının diplerinde ortaya çıkan çıntar özellikle Acıpayam ilçesine bağlı Aliveren Mahallesi’nde yaşayanların geçim kaynağı haline geldi. Bir mantar çeşidi olan ve kış mevsimi gelince bölgede sofraların vazgeçilmez besini olan Çıntar, mahallede bulunan Akkavak ve Şeytanderesi mevkilerinde bol toplanıp satışı yapılıyor. Yıllardı çıntar toplayıp sattığını anlatan Hikmet Akay, “Sonbahar yağmurları ile birlikte bölgemizde çıntar sezonu da açıldı. Bu mantar türünü zevkle tüketenlerin sayısı çok fazla. İnsanlar çıntarın çıkmasını dört gözle bekliyor. Bizim içinde iyi bir geçim kaynağı ormanlık bölgelerde 3-4 saatlik bir gezinti ile 10-15 kilogram cıntar bulabiliyoruz” dedi. Satışını yapanların etten daha faydalı olduğunu belirttiği, yiyenlerin ise çok lezzetli olduğunu söylediği çıntarın bazı rahatsızlıklara da iyi geldiği belirtilirken çıntar aynı zamanda rejim yemeği olarak da tüketiliyor.

Çıntarın faydaları :
Demir açısından zengin olması nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanılması tavsiye ediliyor. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarında etkili olan folik asitçe de zengin. Bazı türlerinde bağışıklık sistemini arttıran kimyasal bileşikler mevcut. Yağ içermediği için protein değeri yüksektir ve rejim yemeği olarak da kullanılıyor. Çamlık alanlarda çam ağaçlarının dibindeki iğne yaprakların arasında yağmur sonrası yetişen mantar türü kış aylarında büyük ilgi görüyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı