REKLAMI GEÇ

Denizlili çiftçilere ‘budama’ anlatıldı

Denizlili çiftçilere ‘budama’ anlatıldı

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ,Kızılcabölüklü üreticilere üzüm, elma, armut, şeftali ve kiraz ağaçlarının budanması eğitimi verdi. Budamanın bir ışık yönetimi olduğunun vurgulandığı eğitimlerde çiftçilere, bitkilerin güneş enerjisini kimyasal enerjiye dönüştüren fabrikalar olduğu anlatıldı.

/ DENİZLİHABER / 16 Şubat 2013 Cumartesi, 15:50

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi tarafından, Tavas’a bağlı Kızılcabölük’lü üreticilere çekirdeksiz sultani üzüm ve çekirdekli diğer çeşitleri içeren bağlarla, elma, armut, şeftali ve kiraz ağaçlarının budanması eğitimi verdi. Eğitime 40 üretici katıldı.

Eğitimde önce budamanın genel bir tarifini yapan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi personelleri, elma, armut, şeftali ve kiraz ağaçlarında dikim budaması, ilk yıl budaması, yetişkin ağaç budaması, meyve ağaçlarının tür ve şekillerine göre değişik taçlandırma şekilleri ile çekirdeksiz üzüm ve çekirdekli üzüm çeşitlerinde budama şekilleri uygulamalı olarak öğretildi.

Budamanın sadece kesmek olmadığını da söyleyen eğitmenler, her bitki türünün gözlerinin iyi bilinmesi gerektiği, budama ile güneş ışığının ağacın mümkün olduğunca her bölgesine eşit dağılımının sağlanmasının önemini vurguladılar. Ayrıca, başka bir deyişle budamanın bir ışık yönetimi olduğu, bitkilerin güneş enerjisini kimyasal enerjiye dönüştüren fabrikalar olduğu anlatıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı