REKLAMI GEÇ

Süt üreticileri Birliği’nden inek kullanım kılavuzu

Süt üreticileri Birliği’nden inek kullanım kılavuzu

Denizli Süt Üreticileri Birliği’nin internet sitesinde yer alan bir yazı görenlere tebessüm ettirdi. Hayvancılık ile uğraşanların bilmesi gerekenleri kaleme alan birliğin eski başkanı Mehmet Hakan Kılıç, yazıya attığı başlık ile ilgi odağı oldu. “İneklerin Kullanım Kılavuzu” olarak isimlendirilen yazıda ilginç saptamalar da yer alıyor. İnek kaba yemle çalışan bir makineye benzetiliyor, kesime gitmesi de kullanıcı hatası olarak tanımlanıyor.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 8 Temmuz 2016 Cuma, 13:42

Denizli Süt Üreticileri Birliği’nin internet sitesinde yer alan ve birliğin eski başkanı Mehmet Hakan Kılıç tarafından derlenen bir yazı gülümsetiyor. Hayvancılık bilgilerinin yer aldığı ve büyükbaş hayvanlarda bakım içerikli 19 maddeden oluşan bilgilere, ilgi çekmesi için “İneklerin kullanma kılavuzu” adı verildi.

denizli-ineklerin-kullanma-kilavuzu-ic

Sitede yayınlanan “İneklerin kullanım kılavuzu” başlıklı derlemenin girişinde, “İnekler bir dayanıklı tüketim eşyası olsaydı, yanında bir kullanım kılavuzu verilirdi. Biz de bolca süt ve yavru beklediğimiz ineklerin yanında bir kullanma kılavuzu versek yerinde olmaz mı? Bilindiği gibi, ineklerin elden çıkmasına sebep olan en önemli problemler aslında ‘Kullanıcı hataları’ dolayısıyla meydana geliyor. Dayanıklı tüketim eşyası satanlar kullanım kılavuzu veriyor ve kullanıcı hatalarından dolayı olan problemleri garanti kapsamına almıyor. İnekler ise sürekli ‘Kullanıcı hataları’ sebebiyle kesime gidiyorlar” sözlerine yer veriliyor.

İNEK MAKİNEYE BENZETİLİYOR
Kullanım kılavuzu ineklerin beslenmesine yönelik bilgilerle başlıyor. Bir makineye benzetilen ineğin kaliteli kaba yemle çalıştığı belirtiliyor, barınağa götürüldüğünde strese gireceği anlatılıyor. Kılavuzda nakliye başta olmak üzere birçok unsurun stres sebebi olduğu ifade edilerek, inekte oluşabilecek strese karşı önlem alınması isteniyor.

İNEĞİ SICAK HAVA STRESE SOKAR
İneklerin temiz hava istediği belirtilen kılavuzda ineğin sıcak havalarda strese girdiği, serinlemesi şart olduğu aktarılıyor. Ayrıca ineğin her zaman su ve yeme ulaşması gerektiği bilgisi verilerek ineği yaşatan ve verimini garanti eden işkembesindeki yararlı bakteriler olduğu vurgulanarak, beslemenin de buna göre yapılması gerektiği vurgulanıyor.

denizli-ineklerin-kullanma-kilavuzu-ic-1

İNEKLERİN ARASINA BAŞKA İNEK KOYMAYIN
“İneklerin arasına dışarıdan başka inek getirip koymayınız. Önce tahlil yaptırıp, karantinada bekletiniz” uyarısında bulunulan kılavuzda, ineklerin “Kuru Dönemi” olduğu, bu dönemde şişmanlatılmaması gerektiği vurgulanarak ineği kuru, temiz ve konforlu bir ortamda barınması gerektiği anlatılıyor. Ayrıca, ineklerin konforlu bir ortamı tercih ettiği de ekleniyor.

“İNEĞİN DOĞUM ANINDA DESTEKTEN MAHRUM BIRAKMAYIN”
Kaba ve kesif yemlerin inceltmemesi uyarısı yapılarak ineğin doğum yaptığı zaman destekten mahrum bırakılmaması gerektiğinin vurgulandığı kılavuzda, kalsiyumun önemli de dikkat çekiliyor.

“LOHUSALIK DÖNEMİNDE İNEKLERİNİZE ÖZEN GÖSTERİNİZ”
Lohusalık döneminde ineklere özen gösterilmesi belirtilerek, buzağıları kaybetmemek için gerekli önlemlerin alınması isteniyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı