REKLAMI GEÇ

Zirai ilaç ambalajları toplanıyor

Zirai ilaç ambalajları toplanıyor

DOÇEV, AB Çevre Fonu tarafından desteklenen ve Denizli Ziraat Odası ortaklığı ile yürüttüğü Büyük Menderes Havzası’nda Tarımsal Kirliliği Önleme Projesi kapsamında, zirai ilaç ambalaj atıklarını toplamak için pilot çalışma başlattı.

/ DENİZLİHABER / 7 Nisan 2008 Pazartesi, 00:00

Ülkemizde tarım kimyasalı ambalaj atıklarının bertaraf edilmesi konusunda yasal bir düzenleme olmadığı gibi, geri kazanımları konusunda çalışmalara başlanmadı. Kimyasal ürünün kullanımından sonra ambalaj atıkları gelişigüzel doğaya terk ediliyor, kaplardaki artık maddeler suya ve toprağa karışıyor, doğada çözünürlük sorunu yaratan ambalaj ürünü ise önemli bir kirlilik unsuru olarak uzun zaman yok olamıyor. Zirai ilaç ambalaj atıklarının yakılması veya gelişigüzel doğaya terk edilmesi önemli ölçüde toprak, su ve hava kirliliğine neden oluyor. Bu da beslenme zinciri yoluyla canlılarda toplu ölümlere yol açıyor ve toplum sağlığını tehdit ediyor.

DOÇEV, tüm bu olumsuz olayların önüne geçmek amacıyla zirai ilaç ambalaj atıklarını toplamak ve kullanıcılarda bu yönde alışkanlıklar edindirmek amacıyla pilot çalışma başlattı. Proje kapsamında Büyük Menderes Havzası’nda yoğun tarım yapılan yerleşimlerden Sarayköy’e bağlı Ahmetli ve Sığma Beldeleri ile Adaköy, Hasköy ve Köprübaşı Köyleri’nde çiftçilerle kahve toplantıları yapılarak, bilinçlendirme çalışmaları yapıldı ve toplama konteynırları dağıtıldı. Toplantılarda Büyük Menderes Havzası’nın kirlilik nedenleri ve çözüm önerileri görüşülerek, zirai ilaçların doğru zamanda ve doğru oranda kullanımı hakkında DOÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Yüksek Mühendisi Nurten Gür tarafından teorik ve pratik bilgiler aktarıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı