REKLAMI GEÇ

Ana yüreği engel tanımadı

Ana yüreği engel tanımadı

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın anne şefkati, SHÇEK’in engellilere yönelik projelerine farklı bir boyut getirdi. SHÇEK, bu yıl çoğu çocuk 275 bin 795 engellinin aileleri yanında bakımını üstlenirken 11 bin 665 engelliyi ise resmi ve özel bakım evlerinde koruma altına aldı.

/ DENİZLİHABER / 10 Aralık 2010 Cuma, 18:57

ÇALIŞTIĞI YERDEN SORDUK
Bakan Kavaf’ın makam odasında gerçekleştirilen ilk özel röportajında editörlerimiz yalnızca özel yaşam ve siyasete ilişkin değil bakanlık bünyesindeki kuruluşların çalışmalarına yönelik de sorular yöneltti. Kavaf, 2011 bütçe görüşmeleri nedeniyle sorulara hazırlıklıydı. Keza, şu an yürütülen tüm çalışmalar ve planlananlarla ilişkin bütçe görüşmeleri nedeniyle Bakan Kavaf bir faaliyet raporu konuşması hazırlamıştı.

AK PARTİ HÜKÜMETİNİN
CAN ALICI POLİTİKALARINI YÜRÜTÜYOR
Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’deki son dönemdeki çalışmalarının mimarlarından biri. Çünkü söz konusu kurumlar bu Devlet Bakanlığı’na bağlı olarak çalışıyor. Ak Parti Hükümeti’nin en önemli ve halkla en iç içe olduğu kurumların bağlı bulunduğu bakanlığın önemi kabine açısından yüksek. Bu nedenle geçen yılara oranla bütçesi bir hayli arttırılan bakanlık, icraatçı bakanlıklarla yarışır hale geldi. Bir buçuk yılı aşkın zamandır bu kurumun en üst noktasındaki isim olan Denizli Milletvekili Selma Aliye Kavaf, tüm bunlardan dolayı hem çok şanslı hem de bir o kadar çok daha sorumluluk ve risk içeren bir görev üstlenmiş durumda.

ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI
Sosyal Devlet’in altını doldurur önemli adımların, anayasal değişikliklerin ve kurumsal reorganizasyonların gerçekleştirildiği süreçte bağlısı kurumlara ve Devlet Bakanlığı’na önemli görevler düştüğünün altını çizen Bakan Kavaf, bu süreçte Sosyal Devlet alanında büyük atılımların gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

SHÇEK’İN EN ÖNEMLİ PROJELERİ
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun en önemli projesi aile merkezli koruyucu ve önleyici çalışmalar. Kurum bakımına ihtiyacı olan çocuk, engelli ve yaşlıların bakımlarının bulundukları ortamda gerçekleştirilmesine yönelik çalışma yürüttüklerine dikkat çeken Kavaf,
“Hükümetimiz, devletin himayesine muhtaç olup, sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımıza ulaşabilmek amacıyla Kurumumuzun bütçesinde önceki yıllara oranla önemli artışlar sağlamıştır” dedi. 2002’de 121 milyon 589 bin lira olan kurumun önümüzdeki yıl öngörülen bütçesi yüzde 2 bin 700 oranında artırılarak 3 milyar 279 milyon 483 bin liraya çıkarıldı.

381 BİN ENGELLİ EVDE BAKILACAK
Bakan Kavaf engellilerin 2006’dan bu yana bizzat evde bakıldığını da söyledi. Kavaf açıklamasında, “Engelli vatandaşlarımıza yönelik devrim niteliğindeki evde bakım hizmeti kapsamında 2006 yılından bugüne kadar 275 bin 795 engellinin bakımını üstlenen akrabası ya da vasisine toplam 2 milyar 452 milyon 723 bin 822 Lira ödeme yapılmıştır. 2011 yılı sonuna kadar 381 bin engellimize evde bakım hizmeti vermeyi hedefliyoruz” diye konuştu. 2003’te hizmet talebinde bulunan engelli sayısı 3 bin 729 iken bugün sırada bekleyen engelli kalmadığına da dikkat çeken Kavaf bugün 140 resmî ve özel bakım merkezinde 11 bin 655 engelliye de hizmet sunulduğunu söyledi. Bir sonraki yıl hedefi kapasitenin 13 bine çıkarılması.
Kurum yakın süreçte Engelsiz Yaşam Merkezi uygulamasını da başlattı. Halen 93 yaşam evinde her evde en fazla 12 engelliye bakılacak şekilde hizmet sunulduğunun altını çizen Bakan Kavaf. ‘2011 yılı sonuna kadar Engelsiz Yaşam Evlerinin sayını 200’e yükseltmeyi hedefliyoruz’ diye konuştu.

ÇOCUK EVLERİNİ KURDU
SHÇEK kurumlarında bakımında kalan çocuklarımızın da ev ve aile ortamının güvenliğini, sıcaklığını, toplumsal yaşamı, komşuluk ilişkilerini, örf ve adetleri yaşayarak öğrenebilecekleri, 5–6 çocuğun bir arada kaldığı “Çocuk Evleri” uygulamasını da yaygınlaştırılıyor. Çocuk evleri SHÇEK tarihinde ve kurum bakımı yaklaşımında “Reform” niteliğindeki örnek bir uygulamadır. Türkiye genelinde 284 çocuk evi hizmet veriyor. Bakan Kavaf önümüzdeki yıl bu sayının 400’e çıkarılmasını planlıyor.

SOSYAL HİZMET KURUMLARI
VE KAPASİTELERİ ARTTIRILDI
2003 yılında 76 ayrı hizmet merkezinde 56 bin 270 kişiye hizmet verilirken bugün 133 merkezde 107 bin 467 vatandaşa hizmet verildiğini dile getiren Kavaf, aile içi iletişim sorunlarından ve ailelerin sosyo-ekonomik yetersizliklerinden kaynaklanan sorunların giderilmesine birçok konuda eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin de verildiğine dikkat çekti. 2003 yılında 170 kapasiteli 8 Kadın Konukevi sayısı bugün 867 kapasiteyle 38’e yükseltildi Bu rakam yılsonuna kadar 45’e, 2011’de ise 50’ye çıkarılacak.

ENGELLİ BAŞINA 432 LİRA ÖDENİYOR
Özürlüler Kanunu ile özel eğitim ve rehabilitasyon desteğine ihtiyaç duyan tüm bireyler korum kapsamına alındı. 2002 yılında 19 bin çocuk bu destekten faydalanıyorken, bu yıl özel eğitim ve rehabilitasyon desteği alan çocuk salısı yüzde bin 37 oranında artarak 216 bine ulaştı. Bu hizmet için Milli Eğitim Bakanlığı çocuk başına her ay 432 lira ödeme yapıyor.

ENGELSİZ YAŞAMA ÖNEMLİ ADIM ATILDI
Engellilerin kamusal alanlarda erişimlerini rahatlıkla sağlayabilmek için özellikle fiziksel çevre düzenlemesi konusunda yerel yöneticilerin bilinçlendirilmesi ve örnek düzenlemelerin yapılmasına yönelik Ulaşılabilirlik Stratejisi ve Ulaşılabilirlik Ulusal Eylem Planı hazırlandı ve Yüksek Planlama Kurulu tarafından kabul edildi. Engellilik konusunda toplumsal bilinç ve duyarlılığın oluşturulması amacıyla Özürlüler İdaresi Başkanlığınca hazırlanan “Engelsiz Türkiye Projesi” bugüne kadar 59 kentte hayata geçirildi. Kavaf ayrıca “İşitme engellilerin eğitim ve iletişimlerinin sağlanması amacıyla, ülkemizde ilk kez Türk İşaret Dili Sistemi oluşturulması amacıyla başlatılan çalışmalar da Özürlüler İdaresi Başkanlığımızca sürdürülmektedir” diye konuştu.

ASAGEM DE BOŞ DURMADI
Devlet Bakanı Kavaf’ın sorumluluk bünyesindeki ASAGEM de boş durmadı. ASAGEM 2010’da “Ülkemizde Yaşlılık Dönemine ilişkin Beklentiler”; “Tek Ebeveynli Aileler”, “Türkiye’de Ailelerin Refah Düzeyi” ve “Aile Eğitiminde Müfredat ve Materyal Geliştirme” projelerini gerçekleştirdi 12 ilde kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve akademisyenlerin katılımlarıyla “Yerel Aile Çalıştayları” ve Ankara’da “Değerlendirme Toplantısı”nı gerçekleştirdi. Bin Yıl Kalkınma Hedefleri doğrultusunda, Birleşmiş Milletler Merkezi’nde yapılan Ekonomik ve Sosyal Konsey Üst Düzey Biriminin bu yıl ki toplantısında, Dünya Aile Zirvesi +5’in kapanışı yapıldı.

KADININ YERİ AYRI
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü yıl boyunca; “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı” ile “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planında” belirlenen faaliyetlerin izleme ve değerlendirmelerini gerçekleştirdi. “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı”nın 2011–2015 dönemi için güncellenmesi çalışmalarını sürdüren genel müdürlüğün “Kadın Erkek Eşitliği ve Toplumsal Cinsiyet Eğitimi Programları”na bugüne kadar toplam bin 433 ilçe düzeyinde kamu yöneticisinin katılımı sağlandı. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla İçişleri, Adalet, Sağlık Bakanlıkları ile Diyanetten sorumlu Devlet Bakanlığı ile yapılan protokoller çerçevesinde gerçekleştirilen eğitim programlarında 40 bin 400 emniyet görevlisi, 326 yargı mensubu ile 59 bin sağlık personelinin eğitimi tamamlandı.
Bakan Kavaf Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü bünyesinde Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, Kadına yönelik şiddet ve medyadaki cinsiyetçilikle mücadele amacıyla geleceğin medya profesyonelleri olacak iletişim fakültesi öğrencilerine “Toplumsal Cinsiyet ve Medya Atölyesi” başlıklı eğitim ve üretim çalışmaları gerçekleştirildiğini dile getirdi. Kavaf ayrıca “Yerel medya çalışanlarına yönelik olarak da Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Medya Çalışanlarının Rolü ve Haber Yazma Atölyeleri düzenlenmektedir” diye konuştu.

DEVAM ETTİRİLECEK
VE İLK KEZ GERÇEKLEŞTİRİLECEK PROJELER
Bakan Kavaf, yürütülen ve ilk kez hayata geçirilecek projeler hakkında da bilgi verdi. Kavaf “Kadın Erkek Eşitliği ve Toplumsal Cinsiyet Eğitim Programlarına, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı ve Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı uygulamalarının izlenmesine, Toplumsal Cinsiyet ve Medya Atölyeleri ile Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Medya Çalışanlarının Rolü ve Haber Yazma Atölyeleri çalışmalarına devam edilecektir. Küresel Kadın Zirvesi 2011 yılında İstanbul’da gerçekleştirilecektir. Kırsal kesim kadınlarının güçlendirilmesi, açlık ve yoksulluğun ortadan kaldırılması, kırsal kesim kadınlarının kalkınmadaki rolleri konusunda bir çalıştay yapılacaktır.“Kadınların ekonomik faaliyet alanlarında örgütlenmeleri: Kooperatifleşme” isimli toplantı gerçekleştirilecektir. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından yurtdışında yaşayan kadınlarımıza yönelik toplantılar düzenlenecektir. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde ilgili tarafların katılımıyla bir toplantı düzenlenecektir. ‘Medya Okuryazarlığı’ ve ‘Kadına Yönelik Şiddet, Kadın ve Sağlık, Erken Evlilikler’ Paneli düzenlenecektir. 2011 yılında uygulanması planlanan ‘Özürlü Destek Projesi’ ile seçilecek bölgelerde uygulanacak projelerle; engelliliğin önlenmesine katkıda bulunmak ve toplumsal farkındalığın oluşturulması hedeflenmektedir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı