REKLAMI GEÇ

“Gazi ve şehit yakınlarının hakları genişletildi”

“Gazi ve şehit yakınlarının hakları genişletildi”

TBMM’de kabul edilen torba yasa kapsamında şehit yakınları ve gazilerin haklarında iyileştirme yaptı. düzenleme ile ilgili açıklama yapan Ak Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, gazi ve şehit yakınlarının, elektrik, su ücretlerinde de indirim yapıldığını açıkladı.

/ DENİZLİHABER / 17 Temmuz 2013 Çarşamba, 15:23

AK Parti Denizli Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Mehmet Yüksel, daha önce çıkarılan yasalarla verilen hakların TBMM’de kabul edilen torba yasa kapsamında daha da iyileştirildiğini açıkladı.

Yüksel şehitlerin yakınlarına sağlanan istihdam hakkının geçen yıl yapılan düzenleme ile genişletildiğini belirterek “13.11.1995 tarihinde ilk olarak Terörle mücadele kapsamında şehit yakını ve gazilerimize bir istihdam hakkı verilmiştir. 04.07.2012 tarihinde ise terörle mücadele kanunu kapsamındaki şehit yakınlarına iki, terör eylemlerinin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinde etkin rolünden ötürü hayatını kaybettiği veya sakat kaldığı belirlenen sivil vatandaşlarımıza ise bir istihdam hakkı verilerek kapsam genişletilmiştir. Vazife ve harp malullüğü kapsamındaki TSK mensubu ve güvenlik görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara bir istihdam hakkı sağlanacaktır. Ayrıca, vazife malullüğü kapsamında bulunan diğer kamu görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve malul olanlara bir istihdam hakkı sağlanacaktır. Terör mağduru sivil vatandaşlardan terör eylemleri nedeniyle hayatını kaybeden veya engelli hale gelenlere bir istihdam hakkı getirilmiştir” dedi.

Yüksel, terör mağduru sivil vatandaşlara tazminat ödenmesini öngören 2004 tarih ve 5233 sayılı yasada yapılan değişiklikle de terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarına ve engelli hale gelenlere sosyal güvenceye bakılmaksızın maaş bağlaması ve kamuda bir istihdam verilmesinin kabul edildiğini bildirdi. Mehmet Yüksel “17/7/2004 tarih ve 5233 sayılı Terör Ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun çıkartılarak terörden mağdur olan sivil vatandaşlarımıza tazminat hakkı verilerek devletin koruyucu, kapsayıcı çatısı altında yer aldığının gösterilmesi amaçlanmıştır. Terör mağduru sivil vatandaşlardan hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya engelli hale gelenlere sosyal güvencesinin olup olmadığına bakılmaksızın aylık bağlanabilme imkânı getirilmiştir. Terör mağduru sivil vatandaşlardan terör eylemleri nedeni ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya engelli hale gelenlere kamuda bir istihdam hakkı sağlanmıştır” diye konuştu.

Kabul edilen torba yasa ile vazife ve harp malulü kapsamında olup faizsiz konut kredisi hakkından yararlanamayan şehit yakınları ve gazilere 20 yıl vadeli 73 bin lira faizsiz konut kredisi hakkı verildi. Bu arada 2012 yılında çıkarılan yasada er ve erbaşların da dahil edildiği kademe ilerlemesi hakkı vazife malulü kamu görevlilerine de uygulanacak ve maaş artışı sağlanacak. Milletvekili Yüksel, “10.05.1990 tarihinde şehit yakınları ve terörle mücadele kapsamında gazi olanlara faizsiz konut kredisinden yararlanma hakkı verilmiştir. Vazife ve harp malulü kapsamında olup faizsiz konut kredisinden yararlanamayan şehit yakını ve gazilerimizin de bu haktan yararlandırılması sağlanmış olacaktır. Bu çerçevede hak sahipleri 73.000 TL yirmi yıl vadeli faizsiz konut kredisi kullanabileceklerdir. 2012 yılı öncesi er ve erbaş ile kamu görevlisi vazife malullerine hariç diğer şehit yakını ve gazilerimize uygulanan derece kademe ilerlemesi genişletilerek 2012 yılında er ve erbaşlar dâhil edilmiştir” dedi.
Yüksel, Torba Yasa’nın gazi ve şehit yakınlarındaki değişikliği şöyle sıraladı:
“Vazife malulü kamu görevlilerine de derece kademe ilerlemesi yapılarak aylıklarında artış sağlanması ve diğerleriyle arasındaki uygulama farklılıklarının giderilmesi amaçlanmıştır. Vazife malullüğü kapsamında ek ödeme ile eğitim-öğretim yardımı alamayanlara da bu imkândan faydalanması amaçlanmıştır. Ayrıca özel eğitim okullarında okumak zorunluluğunda olan engelli çocuklarımızın da bu haktan yararlandırılması amaçlanmıştır. 24.2.1968 tarihinde istiklal madalyası bulunan vatandaşlarımıza yönelik ücretsiz seyahat, 09.11.1995 tarihinde yönetmelikle elektrik indirimi, 06.03.2007 tarihinde ise su indirimi uygulaması başlatılmıştır. Vazife ve harp malullüğü kapsamında su ve elektrik ücretlerinde indirim imkânından yararlanamayanların tamamı bu haktan yararlanma imkânına kavuşmuş olacaktır. Ayrıca gazilerimizin 25 yaşından küçük çocukları ile anne ve babaya da ücretsiz seyahat hakkı sağlanmıştır.”

Yorumlar

metin vicdan   -  Bağlantı 14 Ağustos 2013, 23:04

kktc gazi çocuklarda istihdandan yararlanabilirmi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı