REKLAMI GEÇ

CHP’den kıdem tazminatı düzenlemesine tepki: Akıl alır yanı yok!

CHP’den kıdem tazminatı düzenlemesine tepki: Akıl alır yanı yok!

Hükümetin “Tamamlayıcı emeklilik sistemi” adıyla kıdem tazminatını fona dönüştürmesi çalışmasına CHP’den sert tepki geldi. Partinin Denizli Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Av. İsmihan Yıkar, düzenleme çabasının ne işçi, ne de işveren açısından akıl alır bir yanının olmadığını söyledi. Yıkar, “Hükümet işçinin hakkını gasp ederek gelir sağlamaya çalışıyor” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Haziran 2020 Çarşamba, 14:36

Hükümetin kıdem tazminatında yeni sisteme yönelik çalışmalarına muhalefetten tepkiler sürüyor. CHP Denizli Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Av. İsmihan Yıkar, yapılmak istenen düzenlemeye ilişkin bilgiler verdi, işçi ve işveren için yaratacağı tehlikeleri gündeme getirdi.

Hükümetin sisteme ilişkin iki farklı model hazırladığını belirten Yıkar, “Yeni sisteme göre çalışanların brüt ücretinin yüzde 3’ü her ay tamamlayıcı emeklilik hesabına aktarılacak. Yüzde 5.33 ise eskiden olduğu gibi işveren sorumluğunda kalacak. Yeni modelde çalışanlar 60 yaşına kadar kıdem tazminatı alamayacak. Yalnızca ilk konut alımı, evlilik ve ağır hastalık gibi gerekçelerle birikimin yüzde 10’u kullandırılabilecek. 60 yaşına gelindiğinde ise hesapta biriken paranın yüzde 25’i peşin olarak alınabilecek. Geriye kalan tutar ise aylık maaş olarak emeklilere verilecek. Diğer modelde ise taraflara seçme şansı sunulacak. Çalışanlar ya şu andaki mevcut sistemin devamını tercih edecek ya da yeni sisteme geçebilecek” dedi.

Kıdem tazminatının işçinin alın teri olduğunu ve bu hakkın gasp edilemeyeceğini ifade eden Av. İsmihan Yıkar, “Hükümet önceki yıllarda da işçinin bu hakkını elinden almak için değişik isimler altında düzenlemeler yapmaya çalışmış, fakat her defasında yoğun tepkiler üzerine geri adım atılmıştır. Şimdi de ‘Tamamlanmış Emeklilik Sistemi’ adı altında yapılan çalışmada yine işçinin kıdem tazminatı hakkına göz dikilmiştir ki emekçinin bu hakkına yapılan saldırı kabul edilebilir değildir. Hele ki koronavirüs salgınının ekonomiye ağır hasar verdiği bu dönemde, kıdem tazminatı konusunun yeniden gündeme getirilmesinin ne işçi ne işveren lehine akıl alır hiçbir yanı yoktur. Hükümet böyle bir değişiklikle işçinin hakkını gasp ederek hazineye ek gelir elde etme çabasındadır. Devlet, giderlerini karşılamak için kıdem tazminatını kullanmak istiyor. Bu uygulama ne çalışan için ne de işveren için iyidir. Bir tek devlet, bedava kullanacağı büyük bir fona kavuşmuş olacak. Fonların nasıl kullanılacağı da şu anda meçhul” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı