REKLAMI GEÇ

Çocuk işçileri gündeme taşıdı

Çocuk işçileri gündeme taşıdı

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi ile çocuk işçileri Meclis gündemine taşıdı.

/ DENİZLİHABER / 31 Ekim 2009 Cumartesi, 18:00

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesiyle, çocuk işçileri meclis gündemine taşıdı.

Ertemur, “Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Kötü Şartlardaki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Acil Önlemler Hakkında 182 sayılı Sözleşmesi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından 2001 yılında kabul edilmiştir. Bahsi geçen sözleşmede, en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin 18 yaş altındaki tüm çocuklar için yasaklanması ve ortadan kaldırılmasına yönelik ivedi ve etkin önlemlerin alınmasına ilişkin hükümler yer almaktadır. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü Çalışan Çocuklar Bölümü en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğine ve özellikle kız çocukların durumuna önem vererek çocuk işçiliğinin tamamıyla yok edilmesini hedefleyen “Zamana Bağlı Politika ve Program Çerçevesi” adlı bir program geliştirmiştir. Program bağlamında, “Çocuk İşçiliğine Karşı Toplumsal İşbirliği projesi”, “Mevsimlik gezici ve geçici tarım işlerindeki en kötü biçimdeki çocuk işçiliğinin eğitim yoluyla sona erdirilmesi projesi”, “Sokakta çalışan çocukların eğitime yönlendirilmesi projesi” Bakanlıkça destek verilen projeler olmuştur” dedi.

Ertemur, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:
-Denizli ilinde “çocuk işçi” statüsünde yer alan kişi sayısı kaçtır? İllere göre dağılımı nedir?
-Yukarıda bahsi geçen projelerden, Denizli ilinde kaç çocuk yararlandırılmıştır? İllere göre dağılımı nedir?
-Denizli içerisinde bahsi geçen projelerden yararlandırılan çocuk işçilerin toplam çocuk işçilere oranı yüzde kaçtır? İllerin ayrı ayrı oranı yüzde kaçtır?
-Denizli ve tüm ülke kapsamında, Bakanlığınızca çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda alınan ek önlemler var mıdır? Varsa nelerdir?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı