REKLAMI GEÇ

ERTEMÜR BAŞBAKAN’A KAYBOLAN VATANDAŞLARI SORDU

ERTEMÜR BAŞBAKAN’A KAYBOLAN VATANDAŞLARI SORDU

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, yurt dışında kaybolan, yargılanan ve cezaya çarptırılan vatandaşları sordu.

/ DENİZLİHABER / 19 Ekim 2010 Salı, 16:05

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür, TBMM Başkanlığı’na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Dünyanın birçok ülkesinde 5 milyona yakın Türk vatandaşın yaşadığına dikkat çeken Ertemür, şöyle dedi: “Özellikle Suudi Arabistan gibi insan hakları konusunda sorunu olan, çağdaş hukuk sisteminin gelişmediği ülkelerde, vatandaşlarımızın yaşadığı dram, çaresizlik, cezaevi koşullarının ağırlığı ve yaşanan idamlar toplumumuzun vicdanında derin yaralar açmaktadır.Yurt dışında suça karışan, ticari faaliyetler nedeniyle sorun yaşayan vatandaşlarımızın hukukunun takibi ve bunlara sahip çıkmak devletimizin önemli görevlerinden biridir. Sayısız örnek olmakla birlikte, yurt dışında bulunan ve akıbeti konusunda bilgi alınamayan vatandaşlarımızdan Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı nezdinde defalarca başvuruda bulunduğu halde bir sonuç elde edemediği iddia edilmektedir”

“HAPİSTE KAÇ TÜRK VATANDAŞI VAR?”
2005-2010 yılları arasında işlediği suçlar nedeniyle bulunduğu ülkede yargılanan ve cezaya çarptırılan yurttaşların sayısını merak eden Ertemür, Başbakan’a, şu soruları sordu:
“2005-2010 yılları arasında yurt dışında kayıp olup da haber alınmayan yurttaşlarımız var mıdır? Ülkelere göre dağılımı nedir? Suudi Arabistan, Afganistan, İran, Irak, Ürdün, Lübnan, Gürcistan ve bu gibi ülkelerde çeşitli suçlardan hapis yatan vatandaşlarımız var mıdır? Bu ülkelerde idam edilen vatandaşlarımız var mıdır? Bu vatandaşlarımızın adil bir şekilde yargılanması, cezalarını insan onur ve hasiyetine yakışır cezaevlerinde çekmeleri için yapılan girişimler nelerdir? Cezaevi koşulları nedeniyle hayatını kaybeden yurttaşımız var mıdır? Cezasını çekmesi için ikili hukuki anlaşmalar nedeniyle ülkemize iade edilen yurttaşlarımızın sayısı nedir? Yabancı ülkelerdeki cezaevlerinde bulunan vatandaşlarımız hakkında Dışişleri Bakanlığı’nın elinde bulunan bilgiler nelerdir? Adil yargılanmaları ve Türkiye’ye iadeleri için hangi girişimlerde bulunulmuştur? Halen hapiste olan diğer Türk vatandaşların durumu hakkında bilgi almak için Dışişleri Bakanlığı tarafından ilgili ülkeler ile görüşme yapılmış mıdır? Tarihleri ve kapsamı nedir?”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı