REKLAMI GEÇ

Ertemur, Türk tarımının akıbetini sordu

Ertemur, Türk tarımının akıbetini sordu

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Türk tarımının ve elma üreticilerinin sorunlarıyla ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye iki soru önergesi verdi.

/ DENİZLİHABER / 1 Mayıs 2009 Cuma, 00:00

59 ve 60’ıncı hükümetler döneminde uygulanan yanlış politikalar nedeniyle tarım sektöründe yaşanan durgunluk ve gerilemenin, küresel krizin etkisiyle had safhaya ulaştığını ve Türk tarımının, tarihinde olmadığı kadar büyük çöküşün içine sürüklendiğini söyleyen CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, çiftçilerin içinde bulunduğu kötü ve ağır şartlara rağmen, hükümetin tarım konusunda açıkladığı pembe tablonun, sanal bir dünyayı anlatmaktan öteye gidemediğini söyledi. Vekil Ertemur, Türk tarımının sorunlarıyla ilgili olarak Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle şu soruları dile getirdi:

-2007 – 2009 yılları arasında tarımsal girdi fiyatlarındaki artışları durdurmak ya da telafi etmek için alınan somut önlemler nelerdir? Bu dönemde tarım girdilerinde yapılan ÖTV veya KDV indirimi var mıdır? İndirim oranı nedir? Hangi girdileri kapsamaktadır? Uygulama tarihi nedir?

-Aynı dönemde tarımda kullanılan elektrik fiyatları yıllar göre ne olmuştur? Yapılan bir indirim var mıdır? Hangi tarihte yapılmıştır? Oranı nedir? Elektrik borcu bulunan çiftçi ve çiftçi birliklerinin sayısı ve toplam borç miktarı nedir?

-Bu yıllar arasında, yıllara göre, tarımsan amaçlı kredi kullanan çiftçi sayısı ve kredi miktarı nedir? Takibe düşün çiftçi sayısı ve toplam borç miktarı nedir?

-Tarımsal destekleme miktarının reel olarak sürekli azaldığı iddiası doğru mudur? 2007 – 2009 yılları arasında yıllara göre tarımsal destekleme miktarı ne olmuştur? Bu miktar AB ülkeleri ortalaması açısından ne durumdadır?

-Aynı dönemde sulama yatırımları ne olmuştur? Yıllara göre dağılımı nedir? Bu oran yeterli görülebilir mi?

-2007–2008 yılları arasında toplam net, tarım ithalat ve ihracat rakamları ne olmuştur? Bu rakamlar tarım konusunda var olan üstünlüklerimiz düşünüldüğünde yeterli görülebilir mi?

 

Ertemur, ‘elma’yı sordu

Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Türk tarımında önemli bir yere sahip olan elma konusuyla ilgili Meclis’e bir soru önergesi verdi. Ülkemizde yaklaşık olarak 2,5 milyon ton elma üretimi gerçekleştirildiğini belirten CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, elma üretiminde dünya pazarında üçüncü sırada iken, elma üreticisinin yeterli geliri elde edememesi ve üretim aşamasında yaşanan sorunlar karşısında altıncı sıraya gerilemiş olduğuna dikkat çekti. Girdi fiyatlarının aşırı yükselmesi nedeniyle üreticilerin maliyetleri düşürmek için girdi kullanımını azaltma yoluna gittiğini söyleyen Ertemur, bu durumun kalitenin, verimin düşmesi ile birlikte sektörün uluslar arası piyasalarda rekabet gücünü olumsuz yönde etkilediğine vurgu yaptı. Ertemur, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye şu soruları sundu:

 

-2008 yılında 65–90 Kr/kg olan elma fiyatları bu yıl 47 Kr/Kg’a kadar gerilemiştir. Pazarlama, depolama imkânlarının yetersizliği; paketleme, ambalajlama ve sınıflandırma işlemlerinde yaşanan eksiklikler sektörü etkileyen diğer önemli sorunlardır.

 

-Ülkemizde üretilen 2,5 milyon ton elmanın sadece yüzde 0,3’ü ihraç edilebilmektedir. Elma ihracatının artırılması gerekmektedir. İhracat artırmak için geçmiş yıllarda uygulanan ihracat iadesi desteği yeniden verilecek midir? Bu konuda yapılan bir çalışma var mıdır?

 

-Soğuk hava ve atmosfer kontrollü depoların yetersiz olması nedeniyle ürün kayıpları fazla olduğu iddia edilmektedir. Soğuk hava ve atmosfer kontrollü depoların sayısı nedir? Üretim hacmimiz düşünüldüğünde bu sayı yeterli görülebilir mi? Bu sayıyı artırmak için yapılan çalışmalar nelerdir?

 

-Depolamanın teşvik edilmesi bakımından, soğuk hava depolarında elektrik ücretleri düşürülmesi için yapılan bir çalışma var mıdır?

 

-Üretici birliklerinin aktif olabilmesi için gerekli destekler verilmesi, pazarlama kolaylığı sağlanması için yapılan çalışmalar nelerdir?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı