REKLAMI GEÇ

ERTEMÜR’DEN BAŞBAKAN’A ÖRTÜLÜ ÖDENEK SORUSU

ERTEMÜR’DEN BAŞBAKAN’A ÖRTÜLÜ ÖDENEK SORUSU

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, örtülü ödenekten AKP mitinglerine dolaylı yoldan kaynak aktarılıp aktarılmadığını sordu.

/ DENİZLİHABER / 28 Ağustos 2010 Cumartesi, 16:55

Başbakan’ın yurt gezilerinde dağıttığı Oyuncakların örtülü ödenekten karşılandığı ve fotokopi makinesi alındığı iddialarını TBMM gündemine taşıyan Ertemür, “Örtülü ödenekten harcama yapabilmek için 3 imza gerektiği, buna rağmen bu ödeneğin Sayın Başbakan tarafından, sadece kendi yetkisine dayanarak kullandığı iddiası doğru mudur?” diye sordu. CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür, TBMM Başkanlığı’na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle örtülü ödenek iddialarını sordu. Örtülü ödeneğin kişisel harcamalar için ve bir siyasi parti için kullanılamayacağını vurgulayan Ertemür, “Örtülü ödeneklere ilişkin giderler Başbakan, Maliye Bakanı ve ilgili bakanın imzaladığı kararnameye göre gerçekleştirilir ve ödenir” dedi.

ÖRTÜLÜ ÖDENEKTEN İLK ALTI AYDA 225 MİLYON LİRA HARCANDI
Başbakanlık Strateji Geliştirme Başkanlığı Raporu’na göre, Başbakanlığın 2010’un ilk 6 ayında örtülü ödenekten 225 milyon 400 bin lira harcadığını belirten Ertemür, “2009’un ilk 6 ayında bu ödenekten harcanan miktarın 205 milyon 814,7 bin TL olduğu, geçen yılın aynı dönemine göre örtülü ödenekten harcanan miktarın 19 milyon 585 bin lira arttığına yer verilmektedir” dedi. Ötürü ödeneğin nerelerde kullanılacağı kanunla belirlendiğine dikkat çeken CHP’li Ertemür, “2002-2010 yılları arasında örtülü ödenekten kullanılan kaynak miktarı ve yıllara göre dağılımı nedir?” dedi.

“ÖRTÜLÜ ÖDENEKTEN FOTOKOPİ MAKİNESİ ALINDI MI?”
Örtülü ödeneğin amacı dışında kullanıldığı iddialarının doğru olup olmadığını soran Ertemür, “Bu kaynaktan AKP mitinglerine dolaylı yoldan kaynak aktarıldığı iddiası doğru mudur? Söz konusu örtülü ödenekten fotokopi makinesi alındığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa kaç liraya alındı? Fatura tutarı nedir? Kimden alındı? Nereye gönderildi?” diye sordu. CHP’li Ertemür, “Sayın Başbakan’ın yurt gezilerinde dağıttığı Oyuncakların örtülü ödenekten karşılandığı iddiası doğru mudur? Bu durum örtülü ödeneğin ruhuna ve kanunu çerçevesine uygun mudur?” diye sordu.

“ÖRTÜLÜ ÖDENEK SADECE BAŞBAKAN’IN İMZASI İLE Mİ KULLANILIYOR”
Örtülü ödenekten harcama yapabilmek için 3 imza gerektiğine işaret eden Ertemür, “Buna rağmen, bu ödeneğin Sayın Başbakan tarafından, sadece kendi yetkisine dayanarak kullandığı iddiası doğru mudur? Maliye Bakanı ve ilgili bakanın imzasının olmadığı halde kullanılan ödenek sayısı nedir? Bu ödeneklerin toplam miktarı nedir? Hangi tarihlerde ne amaçla kullanılmıştır?” dedi. Örtülü ödenek miktarında yaşanan artışın nedenlerini Başbakan’a soran Ertemür, şu soruları yöneltti:

“Bu artış ödeneğin amacı dışı kullanımının Yaygın hale gelmesinden mi kaynaklanmaktadır? Örtülü ödenekten hangi kurumlara kaynak aktarımı yapılmıştır? Tarihleri nedir? Ne amaçla kullanılmıştır? Örtülü ödenekten amacı dışında kullanım varsa sorumlular hakkında ne tür bir işlem yapılacaktır? Kanuna aykırı ve amacı dışında kullanılan bu kaynak geri alınacak mıdır? Hükümetin demokrasi ve şeffaflaşma konusundaki açıklamaları bilinmektedir. Örtülü ödenekten yapılan harcamaların daha şeffaf hale getirilmesi için yapılan bir çalışma var mıdır?”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı