REKLAMI GEÇ

Kent Ormanı Projesi TBMM gündeminde

Kent Ormanı Projesi TBMM gündeminde

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Pamukkale Belediyesi’nin Seyir Tepesi Kent Ormanı projesini TBMM gündemine taşıdı. İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz döneminde, “mega proje” diye duyurulan ve mevcut ormanlık alanda çevresel olumsuzlukları beraberinde getirme pahasına hayata geçirilmek istenen projeyle ilgili, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunan Karaca, projeyi “israf ekonomisinin yeni bir örneği” olarak tanımladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Ağustos 2018 Salı, 17:40

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Pamukkale Belediyesi’nin Çamlık’ta sürdürdüğü Kent Ormanı Projesi’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Karaca, doğal orman dokusunun bulunduğu bir alanda çevresel sorunlar yaratması muhtemel inşa faaliyetlerinin bulunduğu projenin 80 milyon TL olarak açıklanan maliyetinin 200 milyon TL’ye kadar yükseleceği ve projeyle ortaya çıkacak rantın Ankara’dan belirlenecek yandaşlara dağıtılacağı iddialarını gündeme taşıdı.

Varolan doğal dokuyu bozup sözde yeşil alanlar yaratarak yandaşları zengin eden zihniyetin son ürünü olan bu projenin akıl ve mantıkla izahı olmadığını ifade eden Karaca, tüm eleştirileri görmezden gelen Pamukkale Belediyesi’ne de tepki gösterdi.

“PROJENİN DETAYLARI HALKTAN GİZLENİYOR”
Kentteki uzmanları da dahil sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarından da eleştiriler alan projenin göstermelik bir tanıtım videosuyla halka duyurulduğunu belirten Karaca, teknik ve bilimsel incelemeleri içeren bir proje dosyasının kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini söyledi.

Projenin detaylarının halktan gizlenmemesi gerektiğini anlatan Karaca, Tarım ve Orman Bakanı’na sorduğu sorularla, kanuni yükümlülükler gereği işletilmesi gereken Çevresel Etki Değerlendirme süreçlerinin detaylarının Denizli halkıyla paylaşılmasını istedi.

“PROJENİN OLUMSUZ ETKİLERİ HESAPLANDI MI?”
Karaca, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM’ye sunduğu önergede şu görüş ve sorulara yer Verdi:

“Denizli Pamukkale Belediyesi tarafından 2018 Mayıs ayında, yapılan lansman toplantısıyla “mega proje” olarak duyurulan, 5 etaptan oluşacağı belirtilen Seyir Tepesi Kent Ormanı Projesi’nin 20 ay içerisinde tamamlanacağı açıklanmıştır. Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Teleferik’in ve mevcut Kent Ormanı’nın hemen 200 metre yanında yapılması planlanan bu proje ile mevcut yeşil alanların ve doğal dokunun korunması yerine insan eliyle doğaya müdahale edilerek yapay bir alan yaratma girişimi, bilimsel ve teknik açıdan çevresel risk ve zararları da beraberinde getirmektedir. Kentin pek çok bölgesinden görülebilen tepede yapılmak istenen ve görüntü kirliliği yaratacağı endişesi yaratan bu proje, sivil toplum kuruluşları ve çevre aktivistleri tarafından da eleştirilmektedir. Kenti ilgilendiren böylesi büyük bir projenin, kentin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmadan, kentin dinamikleri dikkate alınmadan ve eleştiriler önemsenmeden mevcut ormanlık alanda hazırlanması; Denizli’ye bir katkı değil, kar elde etme girişimiyle hareket etmenin sonucudur. Mega Proje için ayrılan bütçe, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizin hat safhada olduğu böylesi bir dönemde “israf ekonomisi” örneğini teşkil etmektedir. Mevcut su kaynaklarına ve yeşil alana zarar verecek etkisi göz önünde bulundurulduğunda, yeşil alanın var olduğu ormanlık bölgede, yeşil alan yaratma adı altında yapılacak projenin akıl ve mantıkla izahı yoktur.

Bu çerçevede;
* Pamukkale Belediyesi, “Tarım ve Orman Bakanlığı”na Seyir Tepesi projesini hangi tarihte sunmuştur?
* Pamukkale Belediyesi’nin Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nden konuyla ilgili alınmış kararı var mıdır?
* Proje onayının verilme süreci ne şekilde işlemiştir? Onay verme gerekçesi nedir?
* Bakanlığa sunulan ve onaylanan proje hangi kurum/birim/şirket tarafından hazırlanmıştır? Şirkete hazırlatıldıysa mimari proje bütçesi nedir?
* Projenin toplam maliyeti ne kadardır?
* Proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hazırlanmış mıdır? Pamukkale Belediyesi proje dosyasını Denizli Valiliği’ne sunmuş mudur? Valilik yapılan incelemeden sonra ÇED gereklidir veya değildir şeklinde bir karar vermiş ve bildirmiş midir?
* Projenin etaplarından olan yapay şelale için, bölgedeki hangi su kaynakları değerlendirilecektir?
* Mevcut su kaynaklarının akışını değiştirecek, yer altı sularının azalmasına sebep olabilecek olumsuz etkiler değerlendirilmiş midir?
* Projenin hayata geçmesi halinde, aşırı yağış ya da olası sel durumunda erozyona ve zararın artmasına sebep olacağı göz önünde bulundurulmuştur?
* Denizli Kent Ormanı’nın yanı başında; yapay şelale, konaklama ve festival alanı gibi birimleri içeren etaplarla yapay bir yeşil alan yaratma girişimine hangi gerekçeyle izin verilmiştir?
* Orman alanının talanına, iklim değişikliği ve doğal afetlere davetiye çıkarmaya sebep olabilecek bu projenin mevcut orman alanlarımıza yapılmasına izin verilmesinin gerekçesi nedir?
* Yeşil alanın tıraşlanması, doğal yeşil dokuyu yok edip aynı alanda mevcut yapıyı bozacak çalışmaların başlatılması karşısında Bakanlığınızın bir tasarrufu olacak mıdır?
* Projenin doğaya ve çevreye olumsuz etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?

Yorumlar

Ali   -  Bağlantı 29 Ağustos 2018, 14:39

Ornaz vadisi gibi olmasa bari

erhan duru   -  Bağlantı 29 Ağustos 2018, 11:58

o parayla, en az 3 ilçeye o bölgeye has fabrika veya işletme açılsa ve 50 şerden 150 kişi çalışca. 150 aile demekkkk göç olmaz..

ahmet   -  Bağlantı 29 Ağustos 2018, 10:41

o paraya tramvay yapılsa iyiydi . trafik sıkıntı

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı