REKLAMI GEÇ

“Bizim dosyamız yok”

“Bizim dosyamız yok”

Denizli Milletvekili-DSP Genel Sekreteri Dr. Hasan Erçelebi, son günlerde basında yer alan ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle, Meclis’e gönderilen dosyalar arasında, DSP’li milletvekillerinin de yer aldığına ilişkin haberleri yalanladı.

/ DENİZLİHABER / 7 Aralık 2009 Pazartesi, 17:47

Denizli Milletvekili-DSP Genel Sekreteri Dr. Hasan Erçelebi, son günlerde basında yer alan ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle, Meclis’e gönderilen dosyalar arasında, DSP’li milletvekillerinin de yer aldığına ilişkin haberlerin, gerçeği yansıtmadığını söyledi. DSP’li hiçbir milletvekili hakkında, TBMM’de bekletilen herhangi bir dokunulmazlık dosyası bulunmadığını belirten Erçelebi, “Bu konuda bilgi edinmek isteyenler, TBMM Başkanlığı’ndan ve Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’dan gereken bilgiyi alabilirler. Herhangi bir tereddüt olmaması için, bu toplantımızdan önce ilgili makamlara ‘Acaba bir yanlışlık mı var?’ diye sorduk. Aldığımız cevap, hiçbir DSP’li milletvekili hakkında dosya olmadığı yönündedir. Bu tür haberlerin yapılması, DSP’nin dürüst ve temiz imajını zarar veremeyecektir. Çünkü güneş balçıkla sıvanmaz” dedi.

Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’ya da çağrıda bulunan Erçelebi, “Sayın Kuzu, milletvekillerinin işledikleri iddia edilen suçlarla ilgili, Cumhuriyet tarihimizde 14 Nisan 1928’de Ali Cenani Bey’in dokunulmazlığının kaldırılması ile başlayan süreçte, sadece 40 milletvekilinin dokunulmazlıkları kaldırılarak yargıya sevk edilmiştir. Bu da bize göstermektedir ki geçmişten günümüze milletvekillerine dokunmak o kadar kolay olmamıştır, olamamaktadır. TBMM’de dokunulmazlık dosyası sayısının 1920’den bu yana en yüksek rakama ulaştığı bildirilmektedir. 22. dönemde 329 olan dokunulmazlık dosyası sayısının bu dönem 527’e çıktığı söz konusu haberlerde yer almıştır. Dokunulmazlığının kaldırılması istenen milletvekillerinin kimler olduğunu, hangi suçların bu kişilere isnat edildiğini lütfen açıklayınız. Komisyon başkanı olarak size görevlerinizi anımsatmak bir milletvekili olarak bizi rahatsız etmektedir. Ancak, bu rahatsızlığımızı, sizin açıklama yapmanız giderecektir” diye konuştu.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’e de seslenen Erçelebi, “Sayın Şahin, Meclis Başkanı olarak TBMM gibi yüce bir çatının itibar kaybetmemesi için size de görev düşmektedir. Bu dosyaların bir an önce Meclis gündemine alınmasını, değerlendirilmesini ve sonuçlandırılmasını sağlayınız. Çünkü ülkenin bölünmez bütünlüğüne kasteden, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne hakaret eden kişilerle, seçim yasaklarını ihlal ettiği için haklarında dosya bulunan milletvekilleri, aynı kategoride değerlendirilmektedir. Birçok milletvekili ‘Benim dokunulmazlığımı kaldırın, yargılanayım, aklanayım’ şeklinde başvuru yapmışsa da bir sonuç alamamıştır. TBMM Başkanı’na düşen görev, dosyaların bir an önce işleme sokulmasını sağlamaktır. Dosyaları dönem sonuna bırakmak çözüm değildir. Çünkü sürekli seçilen birisi belki ömrünün sonuna kadar yargı karşısına çıkarılamayacaktır” dedi.

Parlamentoda, 527 adet dokunulmazlık ile ilgili başbakanlık tezkeresi bulunduğunu dile getiren Erçelebi, “Bu dokunulmazlık tezkerelerin çoğu iktidardaki AKP hükümetine ve DTP’ye aittir. AKP’nin iktidarda olduğu 22. ve 23. yasama dönemlerinde hiçbir dosya için dokunulmazlığın kaldırılması kararı verilmemiştir. Oysaki 19, 20 ve 21. yasama dönemlerinde 53 dosya yönünden dokunulmazlık kaldırılmıştır. 527 dosya içinde Başbakan için kalpazanlık suçlamasının bulunduğu da kamuoyu tarafından bilinmektedir. Parlamentomuz, dokunulmazlık kurumu sayesinde 22 ve 23. yasama döneminde kanun kaçakları için bir sığınma mercii haline gelmiştir, getirilmiştir. TBMM’de dosya bekletmekle suçları örtemezsiniz. Hangi siyasi partiden olursa olsun, halkı TBMM çatısı altında temsil eden ve örnek olması gereken milletvekillerinin üzerlerindeki yükten kurtulmasını sağlayınız” dedi.

TBMM’de bulunan siyasi partilere de bir çağrı yapan Erçelebi, “TBMM, kanun kaçaklarının saklanacağı bir çatı olamaz, olmamalıdır. Gelin, hep birlikte milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıralım! Bugünkü durumu ile milletvekili dokunulmazlıkları Anayasamıza da aykırıdır. Dokunulmazlıklar sadece ve sadece kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırmalıdır. Gelin el ele verip, tertemiz milletvekillerinin yer aldığı bir Parlamento yaratalım! Gelin, milletvekillerini şaibelerden arınmış, ruhu ve vicdanı rahat kişiler haline getirelim. Meclis’te grubu bulanan siyasi partileri de, bağımsız olan milletvekillerini de bu konuda işbirliği yapmaya çağırıyor, saygılarımızı sunuyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı