REKLAMI GEÇ

Yerel seçimlere güvensizlik içinde gidiyoruz

DSP Genel Sekreter Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, Türkiye’nin yerel seçimlere güvensizlik içinde hazırlandığını belirterek, yerel seçimlerin sağlıklı bir biçimde yapılabilmesi için önerilerde bulundu.

/ DENİZLİHABER / 18 Aralık 2008 Perşembe, 01:00

DSP Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Erçelebi, Türkiye’nin yerel seçimlere güvensizlik ve gerginlik içinde hazırlandığını belirtirken, iktidara önerilerde bulundu. Erçelebi, seçmen kütüklerinin güncellenmesini, oy sandıklarının şeffaf olmasını, parmak boyama işleminin yeniden uygulanmasını, milletvekili seçimlerine girmeyen ama yerel seçimlere giren her partinin sandık kurulu ve ilçe seçim kurulunda temsilinin sağlanmasını, YSK’nın seçim sonuçlarını tespit için kullandığı yazılım sisteminin de bir bilim kurulu tarafından denetlenmesini istedi.

Erçelebi, “Türkiye, 29 Mart yerel seçimlerine, güvensizlik ve gerginlik içinde hazırlanıyor. Bu tablo AB üyelik sürecindeki Türkiye’ye yakışmıyor. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda kuvvetler ayrılığı ilkesi vardır. Yasama, yürütme ve yargı faaliyetleri birbirinden bağımsızdır. Seçimler, Anayasa’nın 67. maddesine göre yargı yönetim ve denetiminde yapılır. Yüksek Seçim Kurulu’nun kendi görevlerini ve yetkilerini yürütmenin emrinde bulunan TÜİK’e ve Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’ne devretmesi doğru değildir, uygun değildir ve yasal da değildir. O nedenle YSK’yı, hemen inisiyatifi yeniden ele almaya, hem de halkın zedelenen adalet duygusunu yeniden kazandırmaya davet ediyoruz” dedi.

29 Mart 2009’da yapılacak olan yerel seçimler için hazırlanan seçmen kütüklerinin gerçeği yansıtmadığın ve pek çok soruya cevap vermediğini belirten Erçelebi, “Öyle ki, hazırlanan seçmen kütüklerinde dağdaki teröristten mezardaki ölüye kadar kaydedilenler varken, TBMM üyelerinin dahi kayıt edilemediği de tarafımızdan tespit edilmiştir. Bu nedenle; YSK ya seçmen kütüklerini yeniden kendisi yazmalıdır ya da 22 Temmuz 2007 Milletvekili Genel Seçimleri’nde kullanılan seçmen kütüklerini güncellemelidir. Mahalle ve köy muhtarları seçmen kütüklerinin yeniden yazımı ve güncelleştirilmesinde devre dışı bırakılmamalıdır. Tam tersine, ücretleri YSK tarafından ödenerek görevlendirilmelidir. 29 Mart yerel seçimlerinde kullanılacak olan oy sandıkları şeffaf olmalıdır. Parmak boyama işlemi yeniden uygulanmalı ve mükerrer oy kullanılmasına fırsat verilmemelidir. Yerel seçimlerde her ilçe bir seçim bölgesi olarak kabul edildiğinden, Milletvekili seçimlerine girmeyen ama yerel seçimlere giren her partinin sandık kurulu ve ilçe seçim kurulunda temsili sağlanmalıdır. O ilçede seçime giren partilerin temsilcileri olmalıdır. YSK’nın seçim sonuçlarının toplanması ve ilan edilmesinde kullandığı bilgisayar yazılım sistemi bağımsız bir bilim kurulu tarafından incelenmeli ve denetlenmelidir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı