REKLAMI GEÇ

Kadın kooperatifleri yasal düzenleme istiyor

Kadın kooperatifleri yasal düzenleme istiyor

Parlamento ve hükümet temsilcileriyle bir araya gelen ve Denizli’yi Hanımeller Ev Ürünleri Tüketim Kooperatifi’nin temsil ettiği toplantıda, kadın kooperatiflerinin temsilcileri, kadın kooperatiflerinin desteklenmesi için öncelikle yasalarda düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.

/ DENİZLİHABER / 14 Ocak 2011 Cuma, 18:09

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı tarafından ilk kez 2001 yılında kurulmaya başlayan ve tüm Türkiye’ye yaygınlaşan kadın kooperatifleri, 6-7 Ocak 2011’de İstanbul’da 4. kez bir araya geldi.

Denizli’den Hanımeller katıldı
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı tarafından düzenlenen bu buluşmaya, Türkiye’nin çeşitli illerindeki 60 kadın kooperatifinden 160 kadın katıldı. Bu buluşmada kadın kooperatifleri, ilk defa parlamento ve hükümet temsilcileriyle bir araya geldi, ihtiyaçlarını ve taleplerini paylaşarak birlikte çözüm önerileri geliştirme imkânı buldu. Denizli’den Hanımeller Ev Ürünleri Tüketim Kooperatifi adına Kooperatif Başkanı Huriye Sargın katıldı.

Hükümet ve parlamento temsilcileriyle buluştular
Buluşma, Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilatlandırma Genel Müdürü İsmail Kalender, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’ Şengül Akçar, Kadın Kooperatifleri İletişim Ağı’ndan Gülser Özkan ile Prof.Dr. Ayşe Yönder, Doç.Dr. Yücel Sayman ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nden Şahin Metin’in konuşmalarıyla başladı ve kooperatif temsilcilerinin başarı öyküleri, sorunları ve taleplerini ileten konuşmalarıyla devam etti.

“Yasalarda düzenleme istiyoruz”
Kadın Kooperatifleri İletişim Ağı adına konuşan Gülser Özkan, kadın kooperatiflerinin son 10 yılda geldikleri noktayı özetledikten sonra, mevcut Kooperatifler Yasası’nın, sosyal amaçlı ve kar amacı gütmeyen kadın kooperatiflerine dar geldiğini, kooperatiflerin büyük sanayi şirketleriyle aynı kurallara tabi olduğunu söyledi. Şu andaki durumda, yılda 30 binden fazla kadına ulaşan, son 1 yılda 12 bin kadını çeşitli eğitimlerle buluşturan, 6 binden fazla çocuğa okul öncesi eğitim imkânları sunan ve şimdiye kadar 7 bin 500 kadına gelir elde etme imkânı sağlayan kadın kooperatiflerinin desteklenmesi için öncelikle yasalarda düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.

“2012’de kadın kooperatifleri 1 milyon kadına ulaşabilir”
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’ndan Şengül Akçar, 2001 yılında kadın kooperatifleri hareketini başlattıklarını ve bu gün gelinen noktada bu kooperatiflerin yoksul kadınların kendi gündemleri etrafında örgütlenmelerini ve kendi ihtiyaçları için hizmet üretmelerini sağlayarak, toplumun “zayıflığı” vurgulayan yoksulluğa bakış açısını değiştirdiğini, başka hiçbir şekilde bu kadar yaygın bir şekilde verilemeyecek hizmetleri kendi kaynakları, enerjileri ve mücadele güçleriyle yarattıklarını belirtti. Politikacılar ve bürokratların kadın kooperatiflerinin kadının güçlenmesi ve yoksullun giderilmesindeki katkılarının önemini fark etmelerini beklediklerini ve yasal mevzuat ve kamu kaynaklarından yararlanma konusundaki taleplerinin yerine getirilmesi durumunda kadın kooperatiflerinin 2012’de 1 milyon kadına ulaşabileceğini söyledi.

“Kooperatifleri desteklemek için stratejik plan hazırlıyoruz”
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilatlandırma Genel Müdürü İsmail Kalender ise kooperatiflerin yoksulluğun azaltılmasına, gelirin adil dağılımına ve ülkelerin kalkınması yaptıkları katkılar nedeniyle uluslar arası kuruluşlar ve AB tarafından özellikle teşvik edildiğini ve 2012 yılının Birleşmiş Milletler tarafından kooperatifçilik yılı ilan edildiğini söyleyerek, sosyal kooperatiflerim önemli bir örneği olan kadın kooperatiflerini çok önemsediklerini belirtti. Bakanlık olarak kooperatiflerin gelişimini desteklemek için taslak bir stratejik plan hazırladıklarını ve Kadın Kooperatiflerinin de talepleri doğrultusunda bu plana katkı yapılacağını ve yapılacak çalışmaların belli bir takvime bağlanacağını söyledi.

“Kaynak sorununun çözümü için girişimde bulunacağız”
Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin ise yaptığı konuşmada kadın kooperatifleri ile tanışmaktan çok memnun olduğunu ve yaptıkları çalışmalardan çok etkilendiğini söyleyerek, kadın kooperatiflerinin sorunlarının aşılması için çalışma görevinin kendilerine düştüğünü vurguladı. “Gücümüzü birleştirdiğimiz zaman sonuç odaklı, bugün konuşulan birçok sorunu birkaç ay içerisinde çözebilecek enerjiye ve güce sahip olduğumuzu düşünüyorum” diyen Şahin, ilk olarak Kooperatifler Kanunu’nda gerekli düzenlemelerin yapılması ve bakanlıklar arası koordinasyonu sağlayarak, kadın kooperatiflerinin kaynak sorunlarının çözümü için girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı