REKLAMI GEÇ

Özel Egekent Hastanesi Diyetisyeni Cemile Gül’den “glüten” uyarısı

Özel Egekent Hastanesi Diyetisyeni Cemile Gül’den “glüten” uyarısı

Denizli Özel Egekent Hastanesi’nden Diyetisyen Cemile Gül, son dönemde sıkça gündeme gelen glütensiz diyeti anlattı. Glüten duyarlılığı olmayanların sürekli glütensiz beslenmesinin uzun vadede zararlar doğurabileceğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Şubat 2024 Cuma, 10:31

Diyetisyen Cemile Gül “Günlük beslenme düzeninde buğday ve glüten içeren ürünlerden kaçınmak, Dünya çapında popüler hale gelmiştir. Bireyler; ağırlık kontrolü, temiz-beslenme, daha iyi bağırsak sağlığı gibi muhtemel sağlık faydaları için buğday ve glütenden kaçınmaktadırlar. Bununla birlikte, çölyak hastalığı gibi hayat boyu glütensiz diyetle beslenmek zorunda olan bireyler de vardır.” dedi.

Glütensiz diyetin her zaman doğru bir diyet olmadığına dikkat çeken Gül “Otoimmün hastalık ya da alerjik olmayan bir hastalık varlığında, glütensiz diyetin olumlu sonuçlar verdiği çeşitli çalışmalarla kanıtlanmıştır. Glütensiz diyetin çölyak, glüten ataksisi, dermatitis herpetiformis ve buğday alerjisi gibi hastalıklarda kanıtlanmış bir beslenme tedavisi olduğu bilinmektedir.

Bu hastalıkların dışında, örneğin çölyak olmayan glüten duyarlılığında, bazı nörolojik rahatsızlıklarda, migren, depresyon ve otizmde glütensiz beslenmenin semptomların azalmasına neden olabildiği de görülmüştür. Fakat glütensiz diyetin genellikle yüksek doymuş yağ ve kalori içerikli olabildiği, posa miktarının standart diyetlere göre düşük olduğu, glütensiz diyet uygulayan bireyde B vitamini, demir, folat ve mikro besin ögeleri eksiklikleri oluşabileceği ve glütensiz diyetin toksik metal maruziyetini de arttırabileceği unutulmamalıdır.

Glütenle ilişkili altta yatan bir hastalık bulunmadığında, glütensiz ürünlere ulaşılabilirliğin azlığı, glütensiz beslenmenin psikolojik ve sosyal zorlukları, maddi yükü, bağırsak sağlığına ve immün sistem fonksiyonlarına olan etkileri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Özetle; bireyler hekim veya diyetisyenlerinin yönlendirmesiyle glütensiz diyet uygulamalıdırlar. Aksi takdirde uzun vadede uygulanan glütensiz diyet yararlarının yanında vücutta eksikliklere de yol açabilmektedir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı