REKLAMI GEÇ

Özel sağlık kuruluşlarından uyarı

Denizli’de hizmet veren 12 özel sağlık kuruluşunun ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, hastaların, özel sağlık kuruluşlarına ulaşmasında ve tahlillerin yapılmasında çıkarılan engellerin kaldırılmaması durumunda, bugünkü hastaların, hastalıklarının ilerlemiş haliyle tedavi için yaptığı başvuruların artacağı ve bunun da tedavi maliyetlerini artıracağı belirtilerek, özel sağlık kuruluşlarından hizmet alımının kolaylaştırılması istendi.

/ DENİZLİHABER / 10 Ocak 2009 Cumartesi, 01:00

Denizli’de hizmet veren Özel Er-Pa Hastanesi, Özel Şifa Hastanesi, Özel Tekden Hastanesi, Özel Cerrahi Hastanesi, Özel Akademi Göz Hastanesi, Özel Yaylalı Göz Hastanesi, Özel Odak Tıp Merkezi, Özel Gülhan Tıp Merkezi, Özel Gözmer Göz Dal Merkezi, Özel Diabet Dahiliye Dal Merkezi, Özel Nörobilim Dal Merkezi, Özel Vizyon Göz Dal Merkezi, ortak bir açıklama yaptı. Sağlık Bakanlığı’nın ‘Sağlıkta dönüşüm’ adı altında yürüttüğü politikalarla, hasta memnuniyeti açısından başarılı sonuçlar elde edildiği ancak son bir yıl içinde yapılan değişikliklerin olumsuz etki yarattığı belirtildi. 15 Şubat kararları ile başlayan ve devam eden bir dizi tebliğin, birbiri ile çelişkili olduğunun belirtildiği açıklamada, çelişkili tebliğler nedeniyle ortaya çıkan sorunlar belirtildi ve çözüm bulunması istendi.

‘Önce teşvik, sonra kısıtlama’

Açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın, özel hastane, tıp merkezi ve dal merkezlerinin açılışlarını önce teşvik ettiği ve hastaların buralardan kolay ve kaliteli sağlık hizmeti almasını sağladığı, arkasından çıkardığı tebliğle, bu kuruluşların hekim ve tıbbi araç alımına sınırlama getirdiği ve buralarda verilen sağlık hizmetlerinin kalite ve verimliliğini düşürdüğü belirtildi.

‘Aile Hekimliği ve sevk

zincirinden memnun değiliz’

Denizli’de başlatılan Aile Hekimliği ve sevk zinciri uygulamasından, mevcut haliyle hem hastaların, hem hekimlerin, hem sağlık kuruluşları çalışanlarının memnun olmadığının ifade edildiği açıklamada, “Diyabet gibi sürekli takip ve tedavi gerektiren birçok kronik hastanın, her defasında aile hekiminden sevk alarak ikinci basamak sağlık kuruluşuna başvurmak zorunda kalması, hem bu hastaların tedavisini olumsuz etkilemekte, hem de orta ve ileri yaştaki bu hastalar için adeta işkence olmaktadır” denildi.

‘Doğru teşhis ve tedavi engelleniyor’

Açıklamada, ayaktan muayene ve tedavisi yapılan hastalarda, tahlil gerektirmeden sadece muayene yapılarak reçete verilen hasta ile teşhis koymak için birçok araştırma ve tahlil gerektiren hastalara, aynı ücretin ödenmesinin, teşhis ve tedavi için kapsamlı muayene ve tahlil gerektiren hastanın tedavisini tehlikeye attığı dile getirildi. Açıklamada, “Bu uygulama, doğru teşhis ve tedaviyi engellemektedir. Uygulamanın böyle devam etmesi durumunda ileride trajedik olaylar yaşanabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu her hastaya ve hastalığa uygun olarak yapılan rutin muayene ve tahlil bedellerini ödemelidir” denildi.

‘Muayene ücreti düşürülsün’

12 özel sağlık kuruluşu tarafından yapılan ortak açıklamada, paket fiyat uygulamasında, paket fiyatlarının artırılması gerektiği ve özel sağlık kuruluşlarında da devlet hastanelerinde olduğu gibi, hastalardan 10 TL değil, 3 TL muayene ücreti alınması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, ‘Sağlıkta dönüşüm’ adı altında yapılan açılımlarla elde edilen hasta memnuniyetini devam ettirebilmek için, politika değişikliklerini sağlık uygulayıcıları ile karşılıklı konuşarak, ülkenin içinde bulunduğu insan ve altyapı kaynaklarını göz önünde bulundurarak ve zamana yayarak yapılması gerektiği belirtildi. Açıklamada, “Bugün hastaların, özel sağlık kuruluşlarına ulaşmasında, tahlillerin yapılmasında çıkarılan engeller, yarın aynı hastaların ilerlemiş hastalıklarla başvuru sayısını artıracak, tedavi maliyetlerini katlayacak, yeniden önümüze gelecektir” denildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı