REKLAMI GEÇ

“Aile hekimine muayene ücretli”

“Aile hekimine muayene ücretli”

Denizli Tabip Odası Başkanı Ersin Çağırgan, 18 Eylül Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile birinci basamak sağlık ocakları ve aile hekimliği muayenelerinin de ücretli hale getirildiğini belirtti.

/ DENİZLİHABER / 24 Eylül 2009 Perşembe, 16:10

18 Eylül 2009 günü Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Tedavi Katılım Payının Uygulaması Hakkında Tebliğ’ uyarınca, hekim ve diş hekimliği muayenelerinden, 1 Ekim’den itibaren alınacak katkı payları belirlendi.

Denizli Tabip Odası Başkanı Ersin Çağırgan, bu tebliğe göre birinci basamak sağlık ocakları ve aile hekimliği muayenelerinin de ücretli hale getirildiğini belirterek, “İkinci ve üçüncü basamak kamu ve özel sağlık kuruluşundan muayenelerden alınan katkı payları da artırıldı” dedi.

‘İlk adım atıldı’
Çağırgan, “Ülkemizi teğet geçeceği söylenen krize yönelik hükümetin tedbir paketi hazırlayacağı biliniyordu. Bu tedbir paketinin ilki sağlığa uygulandı. Sağlıkta oluşan devasa bütçe açığının halkın cebinden karşılanması için ilk adım atılmış oldu” diye konuştu.

‘Haklı çıktık’
Tebliğin en ilginç tarafının, birinci basamak sağlık hizmeti veren sağlık ocağı ve aile hekimliği muayenelerinin de paralı olması olduğunu vurgulayan Çağırgan, “Ücretsiz denilen aile hekimliği sisteminin daha 4. yılında ücretli hale getirilmesi, sistemin yürümeyeceğinin göstergesidir. Diğer görülmesi gereken nokta, sağlıkta dönüşüm programının sağlık hizmetlerinin metalaşmasını sağlaması, piyasaya açılması anlamına geldiğidir. Bu sistemin, sağlık harcamalarını karşılanamaz boyutlardan artıracağını defalarca dile getirdik. Açıklanan tasarruf tedbirleri Sağlıkta Dönüşüm Programı’na karşı yönelttiğimiz eleştirileri haklı çıkarmıştır” dedi.

‘Karşı koyacağız’
Çağırgan, “Tedbirler sadece katılım payından ibaret değildir. Şu anda yüzde 30 olarak uygulanan fark ücretinin yüzde 70, hatta gerektiğinde yüzde 100’e kadar çıkarılabilmesi de düzenlenmiştir. Sağlıkta Dönüşüm Programı iflas etmiştir. Bu iflasın enkazı; çalışanların, hastaların sırtına yüklemek istenmektedir. Türk Tabipleri Birliği ve Denizli Tabip Odası olarak sözde dönüşüm programına sürekli itiraz ettik, bugünleri işaret ettik, etmeye devam edeceğiz. Hekim ve sağlık çalışanları olarak orta vadeli programa kısa vadede karşı koyacağız” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı