REKLAMI GEÇ

“Aşırı sıcaklar sağlığımızı bozmasın”

“Aşırı sıcaklar sağlığımızı bozmasın”

Önümüzdeki günler için meteoroloji uzmanları tarafından hava sıcaklığındaki artışın, nemdeki artışla birlikte daha fazla etkili olacağı uyarısı yapılırken Dr. Mahmut Tekin,“Aşırı sıcaklar sağlığımızı bozmasın” uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Temmuz 2014 Pazar, 12:46

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, “Bu sıcaklıklardaki artış gerekli önlemler alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecektir. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalar gibi risk grubunda olan kişilerin artan sıcaklardan ve güneş ışığının zararlı etkilerinden kendilerini daha fazla korumalıdırlar” uyarısında bulundu.

Risk grubundaki kişilerin sıcağa maruz kalma ve güneş çarpmasından korunmaları için alacakları birkaç küçük önlem olumsuz sonuçlar yaşanmasını engelleyeceğini de vurgulayan Dr. Mahmut Tekin, alınması gerekin önlemleri şöyle sıraladı:

Güneş ışınlarının güçlü olduğu 11.00 ve 16.00 saatleri arasında çok acil bir durum olmadıkça açık havaya çıkılmamalıdır. Açık havada gölgede kalınsa dahi hava sıcaklığı vücuttan su kaybettirir bu da insan sağlığı için zararlıdır.

Dışarı çıkarken, açık renkli, pamuklu, bol giysiler giyilmeli, geniş kenarlı şapka ve koruyucu olarak şemsiye tercih edilmelidir.

Kişiler yanlarında su bulundurulmalıdır.

Gündüz sıcak saatlerde çok fazla gayret gerektiren işler ve faaliyetler yapılmamalıdır. Bu tür faaliyetler yapıldığında terleme ile vücutta daha fazla su ve tuz kaybı oluşacaktır.

Ağır ve aşırı yemek yememeli, vücuttan atılan su ve tuz kaybını yerine koyabilmek için bol ve sıvı gıdalar (ayran, su, limonata v.b.) tüketilmelidir.

Her gün mutlaka ılık duş alınmalıdır.

“SICAK BİTKİNLİĞİ ÖLÜMCÜL SONUÇLAR DOĞURABİLİR”
Sıcağa maruz kalındığı zaman sıcak bitkinliği veya sıcak krampları meydana gelebileceğini ve yaşlı ve küçük çocuklar için sıcağa maruz kalma veya sıcak bitkinliği ölümcül sonuçlar doğuracağını söyleyen Dr.Tekin, açıklamasına şöyle devam etti:

“Yüksek tansiyon hastaları günlük aldığı sıvıyı terleme oranına göre iki katına çıkarmalı ve alınan sıvı miktarı iki litreden az olmamalıdır. İlaçlar her gün mutlaka düzenli olarak aynı saatte alınmalıdır. Hafif yemekler (sebze, çorba, salata, balık vs) yenmeli, yağlı ve kızartma türü ağır yemeklerden mutlaka kaçınılmalıdır. Günde üç öğün yerine sık ancak az yemek yenilmelidir. Gündüz sıcak saatlerde evin serin bir yerinde uyku, vücut için iyi gelecektir. Şeker hastaları ise; zaten çok terledikleri için daha fazla sıvı almalı ve bu sıcak havalarda kullanmaları gereken ilaç ve yapmaları gereken diyetleri için hekimlerine müracaat etmelidirler. Tansiyon ve şeker hastaları ölçümlerini daha sık yaptırmalıdır.

Sıcağa maruz kalan ve fenalaşan kişi derhal serin bir yere alınmalı, sıkı kıyafetler gevşetilmeli, aşırı giyinmişse kıyafetler azaltılmalı, ağızdan sıvı verilmeli, vücut ısısını düşürecek şekilde pansuman yapılmalı, evde ise ılık duş yaptırılmalıdır. Bu tedbirlere rağmen ateş, bulantı, baş dönmesi oluşursa mutlaka hastaneye müracaat edilmelidir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı