REKLAMI GEÇ

Bademcik ve geniz eti büyümesine dikkat!

Bademcik ve geniz eti büyümesine dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi-Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Ramazan Canural, çocuklarda görülen bademcik ve geniz eti büyümelerinin, uyku apnesine yol açabileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 8 Haziran 2010 Salı, 17:19

Başhekim Uzman Dr. Ramazan Canural, çocuklarda bademciklerin normalden büyük olmasının özellikle gece uykusunda hava yolunun tıkanmasına ve geçici solunumun duraksamasına yol açabileceği belirtti. Horlama ve uyku apnesinin (geçici solunumun duraksaması) çocukluk çağında en çok 3-4, 6-7 yaş aralarında görüldüğünü kaydeden Canural, 3-7 yaş arasında görülen horlama ve uyku apnesinin çocuklarda fizik ve beyin gelişiminde eksiklik ve duraklamaya sebep olabileceği ifade etti.

Bademcik ve geniz eti gibi basit ve önemsiz görülen bir belirtinin göz ardı edildiğinde ciddi hastalıklara yol açabileceğini söyleyen Canural şöyle konuştu: “Nezle, grip, üst solunum yolu enfeksiyonu, alerjik atak gibi hastalıklar horlamaya sebep olabilir. Ancak herhangi bir rahatsızlığı olmayan çocuklarda da horlama görülmektedir. Bir faktöre bağlı olmadan horlayan çocuklarda uykuda nefes kesilmesi denilen uyku apnesi vardır. Horlama ve uykuda nefes kesilmesi özellikle gelişim çağındaki çocuklarda beyinde geçici oksijen yetersizliklerine neden olmaktadır. Bu durum çocuğun genel fiziksel ve beyin gelişiminde eksiklikler ve duraklamalara neden olabilmektedir. Horlama ve uyku apnesi çocuklarda geniz eti ve bademcik bozukluklarından kaynaklanabilir. Eğitim çağındaki çocuklarda bu olay çocukların okul başarısını ve kişisel gelişimini bile olumsuz etkileyebilir. Yeterli oksijen alamayan ve rahat dinlenemeden uyuyan çocuklar da, hırçınlık ve hiperaktiflik görülebilir. Bu nedenle olaya saf bir horlama olarak bakılmamalıdır. Çünkü basit ve önemsiz görülen bir belirti göz ardı edilerek ciddi hastalıklar gözden kaçabilir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı