REKLAMI GEÇ

Bayram öncesi, uzman uyarısı

Bayram öncesi, uzman uyarısı

Denizli Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Zeliha Gökçe, Kurban Bayramı’nda daha kalabalık oturulan sofralarda, yemek miktar ve çeşitliliğinin artması, özellikle hamur işleri, şerbetli tatlılar ve et tüketiminde ciddi miktarlarda artış olması nedeniyle, dikkatli olunmazsa, bayram neşesine gölge düşebileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 5 Aralık 2008 Cuma, 01:00

Denizli Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Zeliha Gökçe, Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması uyarısında bulundu. Özellikle şeker, kalp-damar, hipertansiyon, böbrek, sindirim sistemi rahatsızlıkları olan hastaların et tüketiminde daha dikkatli olması gerektiğini belirtti. Gökçe, et tüketiminde, tüketilen miktarın, pişirme şeklinin, hangi besinlerle tercih edildiğinin ve kişinin mevcut metabolik hastalıklarının önemli olduğunu söyledi.

Kurban Bayramı’nda tüketilen etlerin kaliteli protein kaynağı olmasının yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitaminlerin de kaynağı olduğunu hatırlatan Gökçe, “Hayvansal kaynaklı yiyeceklerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri çok yüksektir. Kişisel farklılıklar olmakla beraber, yetişkinlerin günde 100-< ?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />120 gram et tüketmesi sağlık açısından daha uygundur. Et ile birlikte mutlaka C vitamini yönünden zengin, aynı zamanda posa desteği sağlayan sebzelerin tüketilmesi sağlık açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle bayramda et tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır” dedi.

“Et pişirilirken ilave yağ kullanılmamalıdır”

Denizli Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Zeliha Gökçe, “Etleri pişirmeye hazırlarken görünen yağ kısımları temizlenmeli, pişirirken yağ ilave edilmemeli, ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir” diye konuştu.

“Taze etlerin sindirimi zordur”

Gökçe, “Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratırken hazımsızlık, şişkinlik gibi problemleri beraberinde getirir. Bu nedenle özellikle mide ve barsak problemleri olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, et buzdolabında birkaç gün bekledikten sonra haşlama veya ızgara olarak tüketilmelidir” dedi. Gökçe, özellikle şeker, kalp-damar, hipertansiyon, böbrek, sindirim sistemi rahatsızlıkları olan hastaların et tüketiminde daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı