REKLAMI GEÇ

Başı promosyonla dertte

Başı promosyonla dertte

Aşağı tükürse sakal, yukarı tükürse bıyık. DDH Başhekimi Ramazan Canural, bir bölge idare mahkemesi kararı yüzünden şimdilerde zor günler yaşıyor. Tek çaresi, personelinin vicdan muhasebesi…

/ DENİZLİHABER / 22 Mayıs 2012 Salı, 11:41

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ramazan Canural, Geçen yılın başında bir banka ile yaptığı maaş anlaşmasından gelen promosyonu o günkü mevcut 1071 personeline dağıttı. Yeni gelen personelden biri “ben de promosyon istiyorum” diye bölge idare mahkemesine başvurdu. Mahkeme personel lehine karar verip, DDH yönetimine “yeni personeline promosyon hakkını öde” dedi.

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimliği, bunun üzerine geçen yıl anlaşma yaptığı devlet bankasına başvurdu, ek promosyon istedi. Ancak banka, maaş ihalesi sözleşmesini hatırlatıp ek ödeme yapılamayacağını belirtti. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı’na danışan hastane yönetimi, “Dağıttığınız promosyonu geri isteyin” yanıtı aldı.

Mahkeme kararı yüzünden ellerinin kollarının bağlandığını belirten DDH Başhekimi Uzm. Dr. Ramazan Canural, önce bir yazı gönderip ardından da hastane konferans salonunda maaş promosyonundan yararlanmış personelini toplayıp, kendilerine ödedikleri promosyonun bir kısmını geri istedi.

2011 Ocak ayında maaş ihalesine çıkan Denizli Devlet Hastanesi, yasalar ve genelgeler uyarınca o günkü mevcutu 1071 personel üzerinden en yüksek promosyonu veren banka ile el sıkıştı(Vakıfbank).

Banka söz konusu anlaşma gereği personel başına aylık 42 liradan 1 milyon 515 bin TL promosyon ödemeyi kabul etti ve parayı sözleşmenin imzalanmasından kısa süre sonra hastane hesabına yatırdı.

O günkü genelgeler uyarınca gelen paranın tümünü eşit bir şekilde pay ederek hastane personeline peşin ödediklerinin altını çizen Başhekim Canural, geçen süreçte hastaneye 314 yeni personelin geldiğini ve bu personellerden birinin şu an maaş aldıkları bankanın promosyonu konusunda bölge idare mahkemesine dava açtığını söyledi.

Bölge idare mahkemesinin personel lehine karar vermesinin ardından çözüm yolu arayışına girdiklerini ve Sağlık Bakanlığı’na ne yapacaklarını sorduklarını aktaran Canural, “Ankara’dan bize personele dağıttığınız promosyonun bir kısmını geri isteyin yanıtı geldi” diye konuştu. Bunun üzerine durumu ayrıntılı anlatan bir mektupla promosyon alan personelden kendilerine ödenen promosyonun 250’şer TL’sini iki eşit taksitle geri istediklerini dile getiren DDH Başhekimi, etkili olsun diye bir de promosyon alan personeli konferans salonunda topladı.

Bunun bir hakkaniyet, adalet ve vicdan meselesi olduğunu anlatmaya çalıştığını aktaran Canural, “Şu an promosyon almış mevcut personelimin vicdanına sığınmaktan başka yapabileceğimiz bir şey yok” diye konuştu.

Bu garip olayı ilk kez, personele gönderilen mektuptan sonra Türk Sağlık Sen Denizli Şube Başkanı Rayif Kurşunluoğlu gündeme taşımış, “Personelden zorla ve baskı yaparak daha önce dağıttıkları promosyonları geri istiyorlar” demişti.

Baskı ve zorlama ile promosyonları geri istemediklerini ve böyle bir haklarının olmadığını vurgulayan Başhekim Canural, “Bizim böyle bir zorlama yapmamız ne yasalar ne de vicdana sığmaz. Dolayısıyla zorlama ve baskı iddiaları gerçekleri yansıtmıyor” diye konuştu.

Denizli Devlet hastanesi’nin Türkiye’de faaliyette bulunan 800 hizmet hastanesi arasında personel sayısı ve işlem hacmi bakımından ilk 3’te yer aldığının altını çizen Başhekim Canural, problemin temelinde bankalarla yapılan maaş promosyonu ihale şartnamelerini düzenleyen kanun ve genelgeler ile hizmet hastanelerindeki personel sirkülasyonunun birbiriyle örtüşmemesinin yattığını söyledi. “O gün bizde çalışan 1071 personelin tümü şu an bizde değil. Rahat 150’ye yakın personelimiz hastaneden farklı kurumlara tayin edildi. Üzerine en az 300 yeni personel geldi. Rakamları tam veremiyorum çünkü, eş durumu, zorunlu atama, ihtiyaçlar filan derken Denizli Devlet Hastanesi’nide bir günün personel sayısı öteki güne uymuyor. Bazı günler 4-5 yeni personel gelip, bazı günler 2-3 personelimiz tayin ya da emeklilik nedeniyle ayrılıyor” diye konuşan Canural, bundan sonraki anlaşmalarda promosyon olarak yatırılan paranın bir kısmını hesapta tutacaklarını ve benzeri olaylara mahal vermeyeceklerini aktardı.

“Bizim aslında o günkü genelgeye göre paranın bir kısmını banka hesabımızda tutma hakkımız vardı. Ancak spekülasyonlara ve dedikodulara mahal vermemek için tümünü dağıttık. Yeni genelgelerde miktarı bize bırakmak kaydıyla paranın bir kısmını hesabımızda tutabileceğini söyleyor” diyen Canural, “Yapacak başka bir şeyimiz kalmadı. Artık yeni bir anlaşmada promosyonun tümünü dağıtmayacağız” dedi.

Yorumlar

iscu   -  Bağlantı 6 Haziran 2012, 02:13

Çok istiyorsa kendisi versin başhekim bey…Paraları hoyratça harcayıp 2 güvenlikle dolaşacağına, kendisi ve yardımcıları özveride bulunsun…

unforgıven   -  Bağlantı 22 Mayıs 2012, 22:44

çözüm önerisidir;1.500 TL promosyon 36 ay içindir yani ortalama aylık 40 TL demektir.promosyon parası alıp giden ayrılan emekli olan arkadaşlar tek tek ulaşılarak ayrılış tarihleri itibariyle hesaplanması sonucu iadesi istenecek kasada biriken para gelen arkadaşlara yine çalışmaya başladıkları ay tutarında yani aylık 40 TL hesaplanarak ödenirse sorun çözülür.bumudur budur!başka her türlü çözüm haksızlıktır!ayrıca hastanede kul hakkı edebiyatı yapan idareciler bunu okursa belki biraz kul hakkını da öğrenir.fetvadan geçilmiyor hastanede!millet din alimi olmuş haram helal öğretiyor!

dönerdünya   -  Bağlantı 22 Mayıs 2012, 18:39

sağlıksenin sözünü ettiği konuyla ilgili tüm sözler doğrudur. çalışanlara zorla imza attırmaya çalışıyorlar. atmayanlarada yerini değiştiririz dönerleri vermeyiz seninle uğraşırız gibi sözlerle mobing uygulayıp baskı kuruyorlar.resmen başhemşire ve yardımcıları servis servis dolaşıp tektek imza topluyorlar.kul hakkından bahsedip insanların sırtına binip üç kuruşunu gasp etmeye çalışanlara hakkımız haram olsun.

zafer öğretmen   -  Bağlantı 22 Mayıs 2012, 12:51

işinizi düzgün yapsaydınız hiç bir problem olmazdı. parayı peşin değil 6 ayda bir veya 3 ayda bir olmaz üzere ödeyecektiniz. giden personel ve yeni gelen personel hiç bir problem yaşamazdı… saydılar. buda sizin kulağınıza küpe olsun…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı