REKLAMI GEÇ

DDH’lilere iletişim eğitimi

DDH’lilere iletişim eğitimi

Denizli Devlet Hastanesi Konferans Salonu’nda Pisikolojik Danışman Nesrin Başol tarafından “Dilimiz ne söyler Bedenimiz neyi ifade eder?” konulu konferans verildi.

/ DENİZLİHABER / 15 Aralık 2011 Perşembe, 16:56

Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşiye hastane çalışanları katılırken Pskilojik Danışman Nesrin Başol hastane çalışanlarını, etkili iletişim kurmak ve beden dilini iyi kullanmak için neler yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirdi. Başol, iletişimin kişi ya da kişilerin karşılıklı bilgilerini, duygularını, düşüncelerini paylaşması olduğunu söyledi ve şunları ifade etti: “İletişimsizlik insanı öldürür. İletişim paylaşma ve gelişim sürecidir. İletişimde karşı tarafa düşünceleri ve duyguları doğru ifade edebilmek önemlidir. Bunun için de iletişimde dil kullanımı, duraksamalar, sesin tonu, sesin yüksekliği, eee-hımm sözcükleri, duygu tonu, takrarlar, söze yanlış başlama, gereksiz sözcükler, akıcılık, doğallık, seçilen sözcükler çok önemlidir” dedi.

Psikolojik Danışman Nesrin Başol, “Beden dilinin etkin kullanımı sayesinde karşıdaki kişinin vücut hareketlerine bakarak aklından geçen duygu ve düşünceleri çözümlemenin, insanları doğru tanımanın ve kendi bedeninin dilini yöneterek çevredeki kişiler ile doğru iletişim kurmanın kolaylaşacağını belirtti.  İletişimde ben dili (iletişim dili) ve sen dilinden (çatışma dili) hangisinin kullanıldığının önemli olduğunu da sözlerine ekleyen Başol; “Sözel iletişimde sen dili yerine ben dilini kullanmak etkili iletişim açısından önemli bir yer tutar. Bireyin kabul edilemeyen davranışları karşısında, suçlayıcı, yargılayıcı, değerlendirici, eleştirici mesajları içeren dile “sen dili” denir. Genellikle insanlar sen dilinden hoşlanmazlar. Çünkü bu dil insanlara kendilerini suçlu hissettirir, suçlama, aşağılama, eleştiri gibi algılanabilir ve karşınızdaki kişiye saygınız olmadığını iletebilir. Ben dili ise karşımızdaki kişinin kabul edilmeyen davranışı karşısında yaşadığımız duyguları dile getiren, suçlayıcı ve değerlendirici olmayan ben mesajlarını içerir. Ben dili paylaşımcı, iletişimci ve insanların hoşuna giden bir dildir. Bu dil güven verir ve özgüveni artırır, cesaret sağlar, motivasyonu yükseltir ve istendik davranışları yapmaya teşvik eder” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı