REKLAMI GEÇ

Denizli KETEM “EN İYİ 5” ARASINDA

Denizli KETEM “EN İYİ 5” ARASINDA

Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi’nin (KETEM) Sorumlu Hekimi Dr. Tülay Alan, geçen yıl Sağlık Bakanlığı’nın seçtiği “en iyi 5 KETEM” arasına girdiklerini ve teşekkür belgesi aldıklarını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 15 Nisan 2011 Cuma, 15:59

Denizli Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi’nin (KETEM) Sorumlu Hekimi Dr. Tülay Alan, kanser tedavisinde ve bu hastalıktan ölümlerin azaltılmasında erken tanının büyük önem taşıdığını, Denizli’de özellikle kadınları davet yöntemiyle muayene olmaya çağırdıklarını bildirdi. Dr. Alan, kanserin bir halk sağlığı sorunu olduğunu, sigara kullanımı nedeniyle kanser sıklığının her yıl yüzde 6’yı bulan oranda arttığını, erkeklerde en çok akciğer, kadınlarda meme kanserine rastlandığını belirtti.

Önlem alınmaması durumunda ülkede kanserli hasta sayısının 20 yıl sonra 100 binde 450’ye çıkacağının öngörüldüğüne dikkati çeken Dr. Alan, “Kanserden ölümleri azaltmanın en önemli unsuru erken tanı. Kişinin şikayeti olmadan yakalamak, bir evre önce yakalamak tedavi süreci bakımından çok önemli. Bu nedenle kanser muayenesi için çağrıda bulunuyoruz. Meme kanseri taramasının ölümleri yüzde 20 ile 35 oranında azalttığı bilimsel verilerle belirlenmiş durumda” dedi.

Çağrının daha çok kadınlara yönelik yapıldığını anlatan Dr. Alan, meme kanseri taraması için 50-69 yaş, rahim ağzı kanseri taraması için 30-65 yaş grubu kadınları KETEM’e davet ettiklerini, önemsemeyenler olsa da çağrıya uyanların sayısında her geçen yıl artış sağlandığını, günlük ortalama 40 mamografi çekimi yaptıklarını anlattı. Tülay Alan, 2007’de 14 bin 927, 2008’de 11 bin 457 kişinin muayene edildiğini, 2007’de 7 bin 736, 2008’de 7 bin 459 mamografi çekildiğini, iki yılda kanser tanısı konulan hasta sayısının 90 olduğunu söyledi.

KETEM’lerin erken tanı konusunda önemli bir işlevi bulunduğunu ifade eden Dr. Tülay Alan, “Halen ülke genelinde 123 KETEM hizmet veriyor. Bu sayının 200’ün üzerine çıkarılması planlanıyor. Bunu gerçekleştirmek çok da zor değil. Çünkü bir kanser hastasının tedavisine harcanan para eşittir 1 KETEM demek. Taramalar sakatlığın da önüne geçilmesine olanak sağlıyor” diye konuştu.

Denizli KETEM’in 1999 yılında rahim ağzı kanseri taramasıyla faaliyete başladığını, 2003’ten itibaren meme kanseri taraması, 2009’da kolon kanseri taraması ve geçen yıl haziran ayından sonra sigara bıraktırma biriminin ilave edildiğini kaydeden Dr. Alan, geçen yıl Sağlık Bakanlığı’nın seçtiği “en iyi 5 KETEM” arasına girdiklerini ve teşekkür belgesi aldıklarını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı