REKLAMI GEÇ

Uzakgider “Var olmak haktır”

Uzakgider “Var olmak haktır”

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, her canlının yaşama hakkı olduğunu belirterek, bu hakka herkesin saygı duymasını istedi.

/ DENİZLİHABER / 4 Ekim 2012 Perşembe, 14:07

4 Ekim Hayvan Hakları ve Hayvanları Koruma Günü nedeniyle basın kuruluşlarına yazılı bir açıklama gönderen Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, “İnsanoğlu yaratılışından itibaren değişik şekillerde bazen çatışarak, bazen uyum içinde canlılarla iç içe yaşamıştır. Zaman içinde hayvanların çektiği acı, işkence gibi durumlar insanlarda duyarlılık yaratmıştır. Bu duyarlılık zamanla medeniyetin ve ulviyetin bir gereği haline gelmiştir.Bugün artık hayvansız bir doğa ve hayvanlardan yoksun bir insan yaşantısı düşünmek mümkün değildir. Onlara gerekli ilginin gösterilmesi ve korumanın sağlanması, hayvan refahının temin edilmesi, doğadaki canlılar dengesinin bozulmasının önlenmesi gerekmektedir.Tüm canlıların eşit doğduğu ve eşit yaşama hakkına sahip oldukları bir gerçektir. Son zamanlarda insanlarda bu konuda oluşan şuur, bilinç ve duyarlılık sevindiricidir. Yapılan hukuki düzenlemeler, kurumların çalışmaları, konu ile ilgili kurulan dernek vb. sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri sevindiricidir. Ancak Veteriner Hekimler olarak sürekli gündeme getirdiğimiz hususlarda bir düzelme görülmemiştir. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunda Orman ve Su İşleri Bakanlığına sekretarya görevi verilmişti. Bu Bakanlığın taşra teşkilatı olmadığı gibi hiçbir Veteriner Hekim istihdamı da yoktur” dedi.

VETERİNER HEKİM İSTİHDAM EDİLMELİ
Belediyelerde yeterince Veteriner hekim istihdam edilmesini isteyen Uzakgider “Aynı Kanuna istinaden önemli görevler verilen yerel yönetimlerde yeterli teşkilat yapısı ve yeterli Veteriner Hekim istihdamı yoktur. Bugün 3 bin belediyede ancak bin kadarında Veteriner Hekim Vardır. Yasada değişiklik çalışmaları olduğu duyumları alınmıştır. Değişiklikte bakımevlerinde yeterli yer olmadığı takdirde “ doğal hayat parkında bakılması “ şeklindeki bir düzenlemede her yerde hayvanların ihtiyaçlarını karşılayacak imkânların olması mümkün olamayacaktır. İnsanlardan uzak ortamlarda hayvanlar vahşileşecektir. Anılan tasarıda sahipsiz, güçten düşmüş hayvanların uyutulabileceği şeklindeki düzenleme ötenazi yapımına cevaz verecektir. Diğer bir değişiklikte belirli ölçülerin dışında kalan ve saldırgan ırkların toplatılarak uyutulması şeklindedir. Bu tamamen canlıların yaşam haklarının ellerinden alınması demektir.Eğer 5199 sayılı kanunda değişiklik yapılacaksa bu yasa kökten ele alınmalıdır. Bize göre sekretarya görevi ya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına verilmeli ya da Orman ve Su İşleri Bakanlığında yeteri kadar Veteriner Hekim istihdam edilmelidir.Yerel yönetimlerde gerekli idari ve fiziki şartlar düzenlenerek her belediyede yeteri kadar Veteriner Hekim istihdam edilmelidir.Canlıların yardımına koşmak, acılarını dindirmek, karınlarını doyurmak, daha da ötesinde sevmek insanda yüksek manevi duyguların oluşmasına vesile olacaktır. En ideali sadece insan haklarını değil her canlının hakkını korumak ve savunmaktır. Var olmak bir haktır. Her canlının yaşama hakkı vardır. Bu hakka saygı duyalım”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı