REKLAMI GEÇ

Çocuklarda obeziteye dikkat!

Çocuklarda obeziteye dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Köseli, 5 Ekim Dünya Çocuk Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, çocuklukta öğrenilen doğru beslenme alışkanlıklarının, ileri yaşlarda damar sertliği, şeker ve kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, kireçlenme ve bazı kanser türlerinden koruduğunun altını çizdi.

/ DENİZLİHABER / 3 Ekim 2012 Çarşamba, 16:05

Çocuk sağlığı, bağışıklık sistemi, büyüme, gelişme, öğrenme yeteneği ve psikolojik yapısının beslenme biçimine bağlı olduğuna dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Köseli, yetersiz beslenen çocukların hastalıklara, çeşitli iç ve dış etkenlere karşı dirençlerinin azaldığını, hastalıklara kolay yakalandığını, iyileşmenin zor ve yavaş olduğunu belirtti.

Köseli “Beslenme yetersizliği, çocuğun normal büyüyüp gelişebilmesi için gerekli besin maddelerinin nitelik ve miktar yönünden yetersiz alınması durumudur. Hızlı büyüme ve gelişme nedeniyle çocukların enerji, protein, vitamin ve mineral gereksinimleri yetişkinlere oranla daha fazladır. Bu nedenle, yaşam şekli, maddi yetersizlik, bilgisizlik nedeniyle kazanılan yanlış beslenme alışkanlıkları, gerek kısa sürede gerekse daha ileriki yıllarda ortaya çıkabilecek çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Sağlıksız beslenen çocuklarda görülebilecek en büyük sağlık sorunu obezite ve obezitenin yol açtığı genç yaşta oluşabilecek kalp damar hastalığı, diyabet, tansiyon, böbrek fonksiyonlarında bozukluk, mide rahatsızlıkları, demir eksikliği ve bu eksikliğin neden olabileceği diğer hastalıklardır. Bunun yanı sıra yetersiz beslenme sonucu boy kısalığı, sinir sisteminin gelişememesine bağlı zekada kalıcı gerilik, buna bağlı okul ve meslek yaşamında başarısızlık ve kışın sıkça yakalanılan enfeksiyon hastalıkları görülür” diye konuştu.

Uzm. Dr. Köseli, çocukların daha sağlıklı, üretken ve başarılı olmalarında sağlıklı beslenmeleri kadar hareketli bir yaşam sürmelerinin de çok önemli olduğunu vurgularken “Uzun süreli televizyon seyretme ve bilgisayar kullanımından kaçınılmalı, düzenli spor yapma alışkanlığı kazanılmalıdır. Çocukların gerek okul yönetimi gerekse de ebeveynleri tarafından sevdikleri herhangi bir spor dalı ile ilgilenmeleri teşvik edilmelidir. Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi için öğün atlanmamalı, günde en az 3 ana, 2 ara öğün şeklinde beslenilmelidir. Çocuklara her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çocukların beslenme çantalarında; patates kızartması, çikolata, gibi yiyecekler yerine, peynir, yumurta, taze sebze ve meyve gibi besinler, gazlı ve diğer hazır içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmelidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı