REKLAMI GEÇ

Eczacılarda bıçak kemiğe dayandı

Eczacılarda bıçak kemiğe dayandı

Hükümetin eczacıların verdiği danışmanlık ve ilaç hizmetini umursamadığını ifade eden Denizli Eczacılar Odası Başkanı Özen Ekiz, “Devlet serbest eczaneyi gerçek sağlık hizmet sunucusu olarak görmüyor, ‘tedarikçi aktörlerden’ biri olarak konumlandırıyor” dedi. Ekiz, eczanelerde uygulanan avans sisteminin de eczanelerin kapısına kilit vurulması anlamına geldiğini belirterek, “Eczanelerin 3’te biri kapanma tehlikesi ile karşı karşıya” dedi.

/ DENİZLİHABER / 4 Aralık 2008 Perşembe, 01:00

Denizli Eczacılar Odası Başkanı Özen Ekiz, Türkiye’de hizmet veren 51 eczacı odasını çatısı altında toplayan Türk Eczacıları Birliği (TEB) yönetiminin miting kararı aldığını söyledi. Eczanelerin yangın yerine döndüğünü söyleyen Başkan Ekiz, özellikle ilaçta yapılmak istenen tasarruf önlemleri doğrultusunda vatandaşın ilaca ulaşımının engellendiğini, eczacının hastayla karşı karşıya getirildiğini ve ülke geleceğinin karartıldığını söyledi.

< ?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

Ekiz, “Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında sağlık harcamaları içinde ilaç dışı harcamaların payı önemli ölçüde arttı. Tasarruf etmek amacıyla her gün uygulamalar değiştiriliyor, bunun yükünü de eczacılar ödüyor. Yani eczacılar olarak bizler, üzerimize binen ek yüklerle birlikte ilaçta tasarrufun bedelini ödüyoruz. Ayrıca hastanın, gittiği hastaneye göre belirlenen muayene ücretini eczanelere ödemesi anlamsızdır. Biz devletin tahsildarı değiliz” dedi.

Eczaneler kapanıyor

İlaç paralarının eczanelere geç ödendiğini, bu sorunlar yüzünden birçok eczanenin kapandığını ya da kapanma noktasına geldiğini söyleyen Ekiz, “Biz, muayene ücreti tahsildarlığı yapmak değil, sağlık hizmeti vermek istiyoruz. Özellikle vadesi uzatılan borç bütçe ve yeşil kartta ilacın bedeli çoğu zaman geç ödeniyor. Şimdi bir de ‘avans’ adı altında bizim hastalarımıza ulaştırdığımız ilacın yüzde 75- 90’ının 80 gün sonra, geri kalanının belirsiz bir zamanda ödenmesi tehlikesi ile karşı karşıyayız. Çok açıktır ki avans sistemi, eczanelerin kapısına kilit vurulması demek. Kamuya ilaç verdiğimizde yaptığımız eczacı iskontolarının yanı sıra, kamu kurum iskontosu adı altında yeni bir iskonto vermek zorunda bırakıldık” dedi.

Son gün 31 Aralık

Hükümetin eczanelerin verdiği danışmanlık ve ilaç hizmetini umursamadığını da açıklayan Ekiz, “Devlet, serbest eczaneyi gerçek sağlık hizmet sunucusu olarak görmüyor, ‘tedarikçi aktörlerden’ biri olarak konumlandırıyor. Son günlerde 6797 sayılı Eczacılık Temel Yasası’na eczacı-eczacı ortaklığı konularak, eczanelerin şirketleşmesinin, tek elde toplanmasının ve el değiştirmesinin önü açılıyor. Korkumuz o ki, o eller eczacının elleri olmayacak. Türkiye’nin büyüyen ilaç pazarındaki payını artırmak isteyen çok uluslu şirketlerin elleri olacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile yeni yıl için sözleşme yapmak amacıyla görüşmeler halindeyiz. Temmuz ayında imzalanan sözleşmenin süresi 31 Aralık 2008’de dolacaktır. Bu tarihe kadar yeni sözleşme imzalanmadığı takdirde SGK hak sahiplerinin ilaçlarını eczanelerden alamayacak” diye konuştu.

Ekiz, 21 Aralık’ta, Ankara’da, tüm eczacıların, eczane çalışanlarının ve hastaların katılacağı bir yürüyüş ve ardından miting düzenlendiğini belirterek, tüm meslek ve emek örgütlerini, eczane çalışanları ve halkı kendilerine destek olmaya çağırdı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı