REKLAMI GEÇ

Erken ergenliğe dikkat!

Erken ergenliğe dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doktor Bayram Özhan çocuklarda görülen erken ergenliğin nadir görülen bir hastalık olduğunu fakat tedavisinin yapılmasının çocuğun gelişimi için çok önemli olduğunu dile getirdi.

/ DENİZLİHABER / 14 Şubat 2012 Salı, 17:17

Ergenlik bulgularının olması gereken zamandan önce başlamasına erken ergenlik dendiğini belirten Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doktor Bayram Özhan “ İkincil cinsiyet bulguları denilen kızlarda meme gelişiminin 8, erkeklerde ise yumurtalıklarının büyümeye başlamasının 9 yaşından önce görülmesi erken ergenlik olarak tanımlanır. Kızlarda 9 yaşından önce adet döneminin başlaması da erken ergenliktir. Bu durum ikincil cinsiyet bulgularının erkenden gelişip ilerlemesi, kemik yaşında ilerleme, erişkin yaştaki boyda kısalığa, orantısız vücut görünümüne ve psikososyal davranış bozukluklarına sebep olmaktadır. Sadece yaş göz önüne alındığında minimal bulguları olan bir çocukta bu tanıyı koymak yetersiz kalabilmektedir. Özellikle kızlarda erken ergenlik tanısı laboratuar olarak ve artmış büyüme hızı ve kemik yaşında ilerleme olmadan konmamalıdır” dedi.

Ergenlik bulgularının izlenmesinin çok önemli olduğunu anlatan Doktor Bayram Özhan erken ergenliğin kızlarda daha sık görüldüğünü söyledi. Özhan “Gelişimsel beyin anormallikleri, çevresel faktörler, hormonları taklit eden maddeler (endokrin bozucular) östrojen etkisine sahip olabilirler ya da östrojen salınımında artışa neden olabilirler. Kozmetik ürünler, besinler ve farmakolojik bazı böcek öldürücüler erken ergenliğe neden olmaktadır” dedi.

Kilo artışının erken ergenliğe ve adet kanamasına yol açabileceğini belirten Uz. Dr. Bayram Özhan kalori alımının ve fast food tüketiminin artması, fiziksel aktivitede azalma ve televizyon seyir süresinin uzunluğunun kilo artışını arttırdığını ve erken ergenliği tetiklediğini söyleyerek aileleri erken ergenlik konusunda uyardı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı