REKLAMI GEÇ

HEMOFİLİ HASTALIĞI İÇ KANAMAYI TETİKLİYOR

HEMOFİLİ HASTALIĞI İÇ KANAMAYI TETİKLİYOR

Denizli Devlet Hastanesi Hematoloji Uzmanı Dr. Mehmet Akın, kan pıhtılaşma sürecinin hemofili hastalarında anormal olduğunu ve bu durumun genellikle iç kanamayla sonuçlandığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 18 Nisan 2011 Pazartesi, 17:15

Hemofili hastalığının kanda pıhtılaşmayı sağlayan bazı proteinlerin eksikliği nedeniyle kanın pıhtılaşmaması olduğunu söyleyen Hematoloji Uzmanı Dr. Mehmet Akın, bu hastalıkta damarlarda meydan gelen herhangi bir hasar sonrası kanın pıhtılaşmasına ve uzun süren kanamanın önlenmesine yardımcı olan Faktör VIII ve Faktör IX isimli proteinlerin eksikliğinin söz konusu olduğunu belirtti.
Hemofili hastalığının kalıtımsal olduğunu belirten Akın, hemofilinin kalıtım şeklinin cinsiyete bağlı olduğunu ve anneden çocuklara aktarıldığını ifade ederek şöyle konuştu: “Eğer baba hemofili hastası, anne sağlıklıysa tüm erkek çocuklar sağlıklı olur. Kız çocuklar hemofili genini taşır ancak hasta değillerdir. Annede hemofili geni varsa ve baba sağlıklıysa kız çocuklar yüzde 50 ihtimalle taşıyıcıdır. Erkek çocuklar da yüzde 50 ihtimalle hemofili hastasıdır. Nadiren kalıtımsal bir geçiş olmadığı halde
bir kişi de hemofili gelişebilir. Bu hastaların çoğu orta yaşlılar, yaşlılar, yeni doğum yapmış kadınlar ya da hamileliğin son dönemlerindeki kadınlardır. Bu durumun sebebi genellikle bağışıklık sisteminin kendi doğal hücrelerine zarar vermeye başlamasından kaynaklanır.”

Hematoloji Uzmanı Dr. Mehmet Akın, kan pıhtılaşma sürecinin hemofili hastalarında anormal olduğunu ve bu durumun genellikle iç kanamayla sonuçlandığını belirterek şunları söyledi: “Genel inancın aksine, hemofilili bireylerde küçük kesik ya da çiziklerden kaynaklanan aşırı kanamalara nadir rastlanır. Aslında büyük travma ve cerrahilerden kaynaklanan kan kayıpları Hemofili A hastaları üzerinde gerçek bir risk oluşturmakla birlikte hastanın karşı karşıya kaldığı başlıca sorun iç kanamalardır. Bu kanamalar,travma sonucu oluşabilir ya da kendiliğinden ortaya çıkabilir.” Travmaya bağlı kanamaların en yaygın olarak cerrahiden, diş çekiminden veya kazayla oluşan yaralanmalardan sonra ortaya çıktığını anlatan Akın, sözlerine şöyle devam etti: “Genellikle tüm Hemofili A hastaları, hemofilinin şiddetinden bağımsız olarak, büyük travmalardan sonra aşırı kanama yaşar. Kendiliğinden kanamalar genellikle yalnızca şiddetli ya da orta düzeyli Hemofili A hastalarında gözlenir. Bu kanamalara dair belirgin bir nedenolmayabilir, ancak sıklıkla vücutta yoğun aktivite ve stres olan yerlerde, özellikle eklemlerde ortaya çıkar. Örneğin, dizler kanamaların yaygın görüldüğü bölgelerdir çünkü vücut ağırlığını taşımak durumundadırlar”

Hematoloji Uzmanı Dr. Mehmet Akın, büyük morluklar, kas ya da eklem içine kanamaların özellikle diz, dirsek ve bilek kanamalarının, sebepsiz yere oluşan ani iç kanamalar hayati organların içine ciddi kanamaların hemofili hastalığının belirtileri arasında yer aldığını söyledi.Bazı hemofili hastalarının, egzersizin kanamalara yol açtığını düşündükleri için egzersizden kaçındıklarını hatırlatan Akın, sporun aslında egzersiz kanamalarını önlemeye yardımcı olduğunu, güçlü kasların hemofili hastalarını kendiliğinden kanamalardan ve eklem kanamalarından koruduğunu belirtti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı