İftardan sonra 2 ara öğün önerildi
Denizli Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, Ramazan ayında sağlıklı bir beslenme için iftardan sonra iki ara öğün önerdi.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Haziran 2015 Cuma, 16:06
Denizli Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, Ramazan ayında toplumdaki beslenme alışkanlığının değiştiğine, yağlı yemeklerin, hamur işi ve tatlıların daha yoğun tüketildiğine, aynı zamanda besin çeşitliliğinin ve miktarının da arttığına dikkati çekti.
Gün boyu açlıktan sonraki ilk öğün olan iftarda fazla miktarda besin tüketildiğini, bireylerin diğer zamanlarda olduğu gibi yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre almaları gereken günlük enerji ve besin öğeleri oranlarının Ramazan ayında da değişmediği kaydeden Dr. Arpacı, “Besinler, sahur ve iftar olarak 2 ana öğün ile iftardan sonra 1- 1,5 saat aralıklarla en az 2 ara öğün şeklinde tüketilmelidir” önerisinde bulundu.
SAHURDA BUNLAR TÜKETİLMELİ
Sahurda alınması gereken gıdalarla ilgili de bilgi veren Dr. Arpacı, “Protein içeriği fazla olan besinler midenin boşalma süresini uzatıp, açlığı geciktirdiği için sahurda süt, yoğurt, peynir gibi besinlerinde bulunduğu hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Ancak gün içerisinde aşırı acıkanların, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmeleri, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durmaları gerekir” dedi.
İFTAR İÇİN ÖNERİLER
Dr. Şükrü Arpacı, iftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanmasını, oruç açıldıktan 10- 15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği ve salatayla devam edilebileceğini, aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlaç, güllaç ve muhallebi gibi sütlü tatlılar ve meyve tatlılar tüketilmesini önerdi