REKLAMI GEÇ

İntiharların önlenmesi için proje geliştirildi

İntiharların önlenmesi için proje geliştirildi

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) desteğiyle çok önemli bir proje başlattı. Toplumun kanayan yarası haline gelen intihar olaylarının önlenmesi amacıyla proje geliştiren Sağlık Müdürlüğü, GEKA’nın maddi desteği ile eğitim seminerleri verecek, risk grupları tespit edilerek, çalışmalar bu yöne kaydırılacak. Projenin hedefi, uzun vadede oluşturulacak farkındalık ile intihar vakalarını en aza indirebilmek.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Mayıs 2016 Pazartesi, 14:25

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü, intihar olaylarını en aza indirmek için hazırlanan projede etkili bir adım daha attı. Sağlık Müdürü Şükrü Arpacı ile Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Süleyman Alata, proje destek protokolü imzaladı.

İLK HEDEF SAĞLIK ÇALIŞANLARINI GÜÇLENDİRMEK
Protokol töreninde projenin içeriği ve hedeflerine ilişkin açıklama yapan Sağlık Müdürü Arpacı, intihar davranışını azaltmak için, intihar teşebbüsü vakalarına psikososyal müdahalede bulunan sağlık çalışanlarının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Sağlık çalışanlarının intihar vakalarına müdahale ve sonrasındaki süreçlerde daha etkin rol oynamalarını sağlamak amacıyla proje geliştirildiğini anlatan Arpacı, “İlimizde bulunan diğer kamu kurum ve kuruluşlarından gelecek talepler doğrultusunda kamu çalışanlarımızın bilgilendirmelerinin yapılması sağlanacak, vatandaşlarımızın intihar konusundaki farkındalıkları artırılarak, bir halk sağlığı problemi olan intiharların azaltılması sağlanacak” dedi.

ÖNEMLİ BİR ORANDA BİRDEN FAZLA DENEME VAR
İntiharın geniş sosyal bağlam içerisinde değerlendirilmesi gereken bir davranış olduğunu anlatan Arpacı, “İntihar davranışını önlemeye yönelik yapılan çalışmalar intihar girişiminde bulunanların %20’sinin bu davranışı tekrarladığı yönünde sonuçlar ortaya koymuştur. Gerçekleşen intiharlarda daha önce teşebbüste bulunanların oranı %19 ile %41 arasında değişmektedir. Yapılan çalışmalar bu davranışta bulunan kişilerin girişimde bulunmadan önce ailelerinden, arkadaşlarından ve profesyonellerden yardım arayışı içerisinde olduklarını göstermiştir. Yapılan çalışmalar aileler ve arkadaşlar ile yaşanan ilişkilerin pozitif hale gelmesi durumunda ve de daha olumlu çevresel koşullarda intihar davranışı riskinin ortadan kalkabileceğini, en azından azaltılabileceğini göstermiştir” dedi.

İNTİHAR VAKALARINDA 10. SIRADAYIZ
2013 yılı içerisinde Denizli’de1.072 intihar teşebbüsünün meydana geldiğini, bunlardan 60’ının hayatını kaybettiğini anlatan Arpacı, 2014 yılı içerisindeki intihar teşebbüsü sayısının 1.119, ölümle sonuçlanan sayının ise 62 olduğunu kaydetti.
Denizli’nin kaba intihar oranı bakımından en yüksek 10. il konumunda olduğunu ifade eden Arpacı, “Ege Bölgesi’nde kaba intihar hızında düşüş yaşanırken, Denizli’de bu oran artmaya devam ediyor. ‘Acil Serviste İntihar Girişimine Psikososyal Destek ve Krize Müdahale Programı’ aktif olarak hastanelerimiz acil servislerinde yürütülüyor. Toplum Ruh Sağlığı Merkezi şizofren ve bipolar rahatsızlığı olan vatandaşlarımıza hizmet ediyor, Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Birimi intihar teşebbüsünde bulunmuş vatandaşların takibini gerçekleştiriyor” diye konuştu.

ULUSAL EYLEM PLANLARI HAZIRLANDI
Sağlık Bakanlığımız Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı’nda (2011-2023) intiharı önlemede 1. basamak sağlık hizmetlerinin önemine vurgu yapıldığın ve Psikososyal Destek ve Krize Müdahale Programının Aile Hekimliği Sistemine entegrasyonun sağlanmasının öngörüldüğünü dile getiren Arpacı, “2011-2016 yılları arasında bu entegrasyon hedefler, stratejiler ve eylem planı içinde yer almıştır. Ayrıca bakanlığımız 2013-2017 Stratejik Planı içerisinde ‘intihar girişimlerinin önlenmesi için farkındalık oluşturacak eğitim ve destek programları düzenlemek’ hedefler arasında gösterilmiştir” dedi.

Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek intiharların önlenmesi çalışmalarına GEKA’nın da önemli katkılar sağlayacağını anlatan Arpacı, “GEKA destekli ‘Krize Müdahale Eğitimi’nin, yuvarlanan bir kartopu gibi büyümesi ve intihar vakalarında farkındalık oluşturarak, uzun vadede ilimizdeki intihar oranlarını azaltması en büyük kazanımımız olacak” dedi.

Yorumlar

ertan   -  Bağlantı 31 Mayıs 2016, 10:42

hadı ben cumaya kadar odemelerımı yapamazssam asacagım kendımı gelde onle ..sızın calısmanız kendı memurunuza maddı destek vs vermek

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı