REKLAMI GEÇ

Kıl dönmesi ihmale gelmez

Kıl dönmesi ihmale gelmez

Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Ali Çeldir plonidal sinüs hastalığının(kıl dönmesi) daha çok kuyruk sokumunda görüldüğünü ve hastalığın yeterince önemsenmediğini açıkladı.

/ DENİZLİHABER / 23 Ocak 2012 Pazartesi, 15:49

Kıl dönmesinin sinsi gelişen bir hastalık olduğunu belirten Uz. Dr. Ali Çeldir kişilerin utangaçlığa bağlı olarak tedaviden kaçtıklarını söyledi.  Sert büro koltuklarında, bilgisayar, televizyon başında, otobüs yolculuklarında uzun süre oturmalarda kıl dönmesinin görülebileceğini belirten Çeldir, en çok 15-25 yaş arasındaki kişilerde kıl dönmesinin görülebileceğini ifade etti.

Ali Çeldir “Kılların, özellikle kaba etlerin arasındaki oluk içine; sürtünme, kaykılarak oturma sonucu açılan küçük deliklerden içeriye girmesi ve deri altına giren kılların orada enfeksiyon, apse, akıntı, kaşıntı ve pis kokulu ıslaklıklara, çamaşırın kirlenmesine neden olduğu kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Bir kısmı doğuştan olup büyük bir kısmı sonradan olma bir hastalıktır. Son yıllarda görülme sıklığı artan bu rahatsızlık kişilerin yaşam kalitesini bozmakta ve tedaviye rağmen tekrar görülme ihtimali yüksek olduğu için hastaların korkulu rüyası haline gelmektedir” dedi.

Kıl dönmesinin en çok erkeklerde görüldüğünü belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Ali Çeldir kuyruk sokumundaki kıl dönmesinin genellikle enfeksiyon oluşuncaya kadar kendisini belli etmediğini belirterek şunları söyledi. “  Kıl dönmesi apsenin acil tedavi gerektiren bir durumdur. Hasta ağrılıdır, oturmakta ve yürümekte güçlük çeker. Apse tedavisinde apse çok büyük değilse lokal anestezi yapılır. Kadınlarda özellikle kasık ve perine bölgesinde ufak apseler şeklinde kıl dönmesi görülebilir. Göbek bölgelerinde görülen kıl dönmeleri ise kendini genellikle akıntı ve pis koku ile belli eder.  Bu bölgedeki iltihabın ve sinüslerin çok ilerlemeden tedavi edilmesi gerekmektedir” dedi.

Kıl dönmesi operasyonundan sonra uyulması gerekenlere değinen Uz. Dr. Ali Çeldir “Operasyon yapılan bölgenin temizliği çok önemlidir. Ayrıca o bölgedeki kıllar da temizlenmelidir. Çünkü oraya düşen kıllar, yeni bir delik bulup tekrar hastalığı oluşturabilir. Operasyondan sonra asla kaykılarak oturmamak gerekir. Özellikle uzun süre televizyon, bilgisayar başında ve araba kullanımlarında oturma pozisyonlarına dikkat edilmelidir. Operasyon geçiren kişi çok terliyorsa o bölgeyi sık sık silmesi gerekir. Banyo esnasında o bölgenin özellikle temizlenmesi gerekir. Böylelikle kıl dönmesinin önüne geçebilirsiniz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı