REKLAMI GEÇ

KLİMALARA DİKKAT!

KLİMALARA DİKKAT!

Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Yahya Ceylan, bilinçsiz klima kullanımının kas-iskelet sistemini olumsuz etkilediğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 24 Ağustos 2010 Salı, 16:45

Aşırı sıcakların etkisini klima karşısında serinleyerek gidermek isteyenleri dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyaran Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yahya Ceylan, klima akımına maruz kalmanın çeşitli rahatsızlıkları da beraberinde getirdiğini söyledi.
Aşırı sıcaklarda klima kullanımının artması boyun, bel ve sırt ağrıları şikâyetleriyle doktora taşınanların sayısında artışlara neden olduğunu belirten Ceylan şöyle konuştu: “Genel olarak aşırı güneşte kalmak ve terleme sonrası klimalı ortamda bulunmak kas kasılmasına bağlı ağrılar ile ani boyun ya da bel tutulması görülüyor. Klimalı ortamda fazla kalmak ve özellikle klimanın direkt olarak üzerimize doğru üflediği ortamlarda da ciddi boyun, sırt ve bel ağrıları oluşabiliyor. Ağrılar, sıcak ortamda terleyen boyun, sırt ve bazen bel bölgesinin, aniden soğukla karşılaşması sonucunda meydana geliyor. Böyle bir durumda, kasta bir kısalma yani spazm oluşuyor. Kas spazmı tek başına ağrılı bir durum. Ama eğer bu spazma, bir boyun fıtığı, kireçlenme, skolyoz adı verilen omurga eğrilikleri ya da fibromiyalji hastalığı eşlik ediyorsa tutulmalar kaçınılmaz oluyor. Boyun kaslarında gelişen spazm, gerilim tipi baş ağrısına neden oluyor. Yine hastanın migren tipi baş ağrısı varsa, tekrarlayan boyun spazmı veya tutulması migren ataklarını tetikliyor. Atağın daha uzun, şiddetli geçmesine yol açıyor.” diye konuştu.

Kas iskelet sisteminde meydana gelen şikâyetlerin basit önlemlerle önlenebileceğini belirten Ceylan, “Bu durumdan kaçınmanın en kolay yolu, klimalı ortamlarda dikkatli olmak ve özellikle havanın çok sıcak olduğu zamanlarda mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaktır. Eğer çıkmak zorunda kalırsak mutlaka şapka, gözlük yanı sıra daha az terleten pamuklu ve ince giysileri tercih etmeliyiz. Arabada olduğumuzda da klimanın direkt olarak yüze ya da boyuna doğru yönlendirilmesi çok sakıncalıdır. Zaten eklem sorunları olan kişilerde de sıcak bazen bu tip hava değişikliklerinden etkilenen ve eklemde bulunan sessiz reseptörleri (algılayıcılar) harekete geçirebilir. Bu durum eklemde ani alevlenme ile giden ağrıları tetikleyebilir. Eklemlerinde iltihap romatizmal sorunları olan kişilerin aşırı sıcakta kalmamaya daha çok özen göstermesi lazım” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı