REKLAMI GEÇ

ORGAN BAĞIŞINDA DENİZLİ TÜRKİYE STANDARTLARININ ÜZERİNDE

ORGAN BAĞIŞINDA DENİZLİ TÜRKİYE STANDARTLARININ ÜZERİNDE

DDH Organ Nakli Koordinatörü Cebelli, 2010 sonu itibariyle, beyin ölümü tespit sayısının 18’e, organ bağışı sayısının ise 7’ye ulaştığını belirterek, “Bu rakamlar, Türkiye standartlarının çok üstünde. Organ bağışı konusunda çıtayı daha yükseltmek istiyoruz” dedi.

/ DENİZLİHABER / 13 Ocak 2011 Perşembe, 17:43

Denizli Devlet Hastanesi, Organ Nakli Koordinatörü ve Başhekim Yardımcısı Operatör Dr. Sami Cebelli, 2010 yılında “Bir Organ Bir Hayat” konulu proje çalışmasını hayata geçirdiklerini belirterek, proje ile birlikte organ bağışı konusunda olumlu gelişmelerin yaşandığını söyledi. Cebelli, “Bir Organ Bir Hayat konulu projemiz ile Organ Nakli Koordinasyon Birimi’ni kurarak bu birimde organ nakli koordinatörünün aktif olarak çalışmasını sağladık. Bu sayede, Türkiye’ de ilk kez uygulanan, Potansiyel Organ Vericisi (Donör Action) Programı’nı ilimizde hayata geçirdik. Beyin ölümü ve organ bağışı konusunda Denizli’de toplam 2 bin 789 kişiye bilgilendirme eğitimi vererek, hedefimizin yaklaşık 2 katına ulaştık. Eğitim öncesi ve sonrası bilgi ve farkındalığı ölçmek için yapılan anket uygulamasında; eğitim öncesi farkındalık oranını yüzde 31.32 iken, eğitim sonrası farkındalık oranı yüzde 74.38 ‘e yükselttik” dedi.

“Hastane olarak organ bağışında çok ilerideyiz”
Denizli Devlet Hastanesi’nde, beyin ölümü tespitleri ve organ bağışı çalışmalarına 2004 yılında başlandığını hatırlatan Organ Nakli Koordinatörü ve Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Sami Cebelli, “2005 yılından itibaren düşüşe geçen ve yüzde 25.9 olarak öngörülen beyin ölümü tespit oranını, 2010 yılında yüzde 51.51’e yükselttik. Organ bağış oranında 2004-2010 yılları arasında ulaşılan en yüksek değer olan yüzde 36.36 oranını yüzde 41.17’ye çıkardık. 2010 yılı sonu itibariyle beyin ölümü tespit sayımız 18’e, organ bağışı sayımız da 7’ye ulaştı. Bu oranlar Türkiye standartlarının üstünde olup, hastane olarak organ bağışı konusunda çıtayı daha da yükseltmek istiyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı