REKLAMI GEÇ

Para değil ilik istiyor

Para değil ilik istiyor

Dokuz kardeşini kan uyuşmazlığından kaybeden, hayatının baharında kan kanserine yakalanan Uşaklı Nebahat Nacak’a heryerden destek mesajı yağıyor. Ancak sağlık sistemi yüzünden gönüllüler doğrudan bağışta bulunamıyor.

/ DENİZLİHABER / 8 Eylül 2009 Salı, 17:58

Uşak’ın Sivaslı ilçesine bağlı Selçikler beldesinde öğretmen olmaya hazırlanırken, kan kanserine yakalandığını öğrenen 24 yaşındaki Nebahat Nacak’a Türkiye’nin dört bir yanından destek ve moral mesajları yağdı. İlik bağışında bulunmak, maddi destek sağlamak isteyenler genç kıza telefonla ulaşırken, sağlık sisteminde gönüllülerin doğrudan bağışta bulunamadığı, Ankara ya da İstanbul’daki ilik bankalarına gitmeleri gerektiği belirtildi. Genç kız, “Para değil, ilik istiyorum” diyerek yaşama umudunu dile getirirken, dokuz çocuğunu kan uyuşmazlığından yitiren, tek çocuğu Nebahat’ı kaybetmemek için çırpınan anne Emine Nacak, “İlik tarama işlemi hızlandırılsın, kızım gözümün önünde eriyor” dedi.

Emine ve Nevzat Nacak çiftinin, evliliklerinin 26’ncı yılında sahip oldukları Nebahat’ın dramının, gazetemizde yer almasının ardından duyarlı vatandaşlardan yardım mesajları yağdı. Bürolarımızı arayan yardımseverler, genç kız için ilik vermek istediklerini belirtirken, kimileri maddi destek sağlayacaklarını söyledi.

TEK YÖNTEM İLİK BAĞIŞI
Nebahat Nacak’ın Pamukkale Üniversitesi’ndeki doktoru Hematoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Kabukçu Hacıoğlu, Türkiye’de sadece Ankara ve İstanbul’da kemik iliği bankası olduğunu, ancak doku grubuna Türkiye’nin birçok yerinde bakılabildiğini söyledi. Hacıoğlu, “Esasında doku gruplarına bakıldıktan sonra bu hastaya uyumlu olup olmadığı her hekim tarafından karşılaştırılabilir. Ancak her isteyen ‘ben doku grubuma baktıracağım’ diyerek hastaneye başvuramıyor. Dolayısıyla yardımcı olmak isteyenlerin başvuracağı tek yer, kemik iliği bankaları. Fakat kişi buraya gittiğinde Nebahat Nacak için gönüllü verici de olamıyor. Kemik iliklerine bakılıyor, doku grupları kaydediliyor. Uyumlu olanlar Türkiye çapında değerlendirilip, hastalara ‘doku grubunuza uygun ilik bulundu’ şeklinde bilgi veriliyor. Gönüllüler kendi doku testi sonuçlarını Nebahat’e bildirebilir. Uyumlu olup olmadığına bakarız” dedi. Sadece Nebahat için bağış yapmak isteyen kişilerin dokusuna Nebahat’in sosyal güvencesi üzerinden baktırabileceğini bildiren Hacıoğlu, “Bunun için heryere Nebahat’in de gitmesi gerekiyor. Ya da gidemezse maddi yükünü Nebahat’in karşılaması gerekiyor ki bu da mümkün değil. Çünkü doku grubuna bakılmasının maliyeti 400-500 lira dolayında. O yüzden bu girişimin tek başına başarılı olması düşük bir ihtimal” dedi.

MORAL BULDU
Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünde eğitim görürken kan kanserine yakalanan, Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi görüp iyileşmeye başlarken, hastalığı yeniden nükseden 24 yaşındaki Nebahat Nacak, yardımseverlerin ilgisiyle moral buldu. Okurların gösterdiği ilgi karşısında gözlerinin dolduğunu belirten Nebahat Nacak, “Maddi hiçbir beklentim yok. Yaşamam için uygun ilik bulunsun yeter. Benim ilik bilgilerim Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Doku Tipi Laboratuarı’nda da var. Üniversiteler ilik testi pahalı olduğu için sadece hastanın kardeşlerine doku testi uyguluyor. İlik vermek isteyen başka insanların ilik nakli parasını ise o kişilerden alıyor. Bana ve benim gibi ilik bekleyen hastalara destek olmak isteyenler kolayca test yaptırabilmeli. Belki bana uygun ilik bulunmaz ama diğer hastalar için umut ışığı doğabilir” şeklinde konuştu. Hastalığı yüzünden okulunu üçüncü sınıfta terk ettiğini, 1.5 yıldır kanserle mücadele ettiğini anlatan genç kız, “Okulumu çok özledim. Yeniden üniversite sıralarına, arkadaşlarımın arasına dönmek istiyorum. Öğretmen olmak en büyük hayalim” diye konuştu.

ANNENİN FERYADI
Evlat acısını tam dokuz kez tadan, tek kızı kan kanserinin pençesinde kıvranan anne Emine Nacak (66) da, ilik taraması işleminin hızlandırılmasını istedi. “Kızım gözümün önünde mum gibi eriyor” diyen anne Nacak, “Onu çok zor şartlarda dünyaya getirdim. Fakat bugün onu kaybetmek üzereyim. Tarama süreci hızlanırsa ve uygun ilik bulunursa kızım yeniden eski günlerine dönecek” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı