REKLAMI GEÇ

Ramazan’da beslenme önerileri

Ramazan’da beslenme önerileri

PAÜ Hastaneleri Diyetisyen Birimi’nden, Diyetisyen Derya Erdem, orucun su ile açılmasını tavsiye etti. Erdem, su ile oruç açıp tansiyonu düzenledikten sonra, hurma ve kuru meyveler yenilerek, düşen kan şekerinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 4 Eylül 2009 Cuma, 16:43

PAÜ Hastaneleri Diyetisyen Birimi’nden, Diyetisyen Derya Erdem, yılın 11 ayı alışık olunan beslenme düzeninin, Ramazan ayında oruç tutanlar için tamamen değiştiğine dikkat çekerek, uzun süreli açlığın; kan şekeri düşmesi, baş ağrısı, baş dönmesi, sinirlilik, uykuya eğilim, mide bulantısı kusma, konsantrasyon bozukluğu ve düşük tansiyon gibi farklı problemleri ortaya çıkarabileceğini söyledi.

Gün boyu aç kalan mideyi, alıştırmadan, hızla ve çok miktarda yemekle doldurmamak gerektiğini belirten Erdem, Ramazan’da beslenme düzeni konusunda önerilerde bulundu.

İşte Diyetisyen Derya Erdem’in önerileri:
-İftarda, öncelikle su ile oruç açılıp tansiyonumuzu düzenlemeliyiz. Uzun dönem açlık sonucunda düşen kan şekerimizi yükseltmek için hurma ve kuru meyveler de başlangıç için ideal besinlerdir. Daha sonra az yağlı bir çorba, zeytinyağlı bir sebze yemeği ve yoğurt 1-2 dilim ekmekle devam edebiliriz.
-Yaklaşık 45 dakika-1 saat sonra ise, ızgara, fırınlanmış, haşlanmış veya buğulama et, balık, tavuk ile beraber salata tüketilebilir.
-İftardan sonra ise mide bir süre dinlendirilir, akşam boyunca ise meyve veya sütlü tatlı tüketilebilir.
-İftar ile sahur arası 2 -2.5 lt. kadar sıvı tüketilmelidir. Aksi takdirde ertesi gün susuzluk hissi ve tansiyon sorunları yaşanabilir.
-Sahur öğünü atlanmamalı, mutlaka yapılmalıdır. Proteinden zengin, karbonhidratı ve yağı dengeli, lifli besinler tüketilmelidir; böylece mide daha geç boşalacağından acıkma hissi azalır. Bunun için kahvaltı ağırlıklı beslenilebilir (çay, süt peynir, yumurta, zeytin, ceviz). Buna ek olarak çorba, sebze yemeği, söğüş sebze ve meyve eklenebilir. Aşırı tuz vücudun su ihtiyacını arttırır bu nedenle yemeklerimizin çok tuzlu olmamasına dikkat etmeliyiz. Aşırı şeker ve şekerli yiyecekler de çabuk acıkmamıza neden olduğu için sahurda tüketilmemelidir. En az yarım litre su tüketmek su ihtiyacımız için de önemlidir.
-Gebeler, emzikliler, kronik hastalıkları olanlar (şeker hastaları, kanser hastaları) sürekli ilaç kullanması gerekenler, çocuklar, yaşlılar, kalp damar hastalığı olanlar, ülseri ve gastriti olanlar, sistemik hastalığı olanların oruç tutması sağlıkları açısından sakıncalıdır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı