REKLAMI GEÇ

“Sağlıklı yaşam için hareket şart”

“Sağlıklı yaşam için hareket şart”

DDH Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurhan Meydan Acımış, Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, hareketli bir yaşamın, sağlıklı bir ömrün ön koşulu olduğunu hatırlattı.

/ DENİZLİHABER / 4 Eylül 2009 Cuma, 16:42

Denizli Devlet Hastanesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurhan Meydan Acımış, 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Halk Sağlığı Haftası’nın bu yılki konusunun ”Hareketli Yaşam ve Sağlık” olduğunu belirten Uzman Dr. Nurhan Meydan Acımış, halk sağlığının toplumların sağlıklarını korumayı ve geliştirmeyi hedeflediğini söyledi.

Acımış, “Halk sağlığının en temel yaklaşımı ‘Temel Sağlık Hizmetleri’ kavramıdır. Bu kavram önemini dünya değişse de korumaktadır. Koruyucu sağlığının en temel unsurlarından biri hiç şüphesiz düzenli egzersiz ve yeterli, dengeli beslenmedir. Hareketli bir yaşam sağlıklı bir ömür için ön koşuldur. Genel sağlık bilgilerimize göre hareket kan dolaşımını hızlandırmak, kas ve eklem hareketliliğini sağlamak, dokulara oksijen geçişini hızlandırmaktadır. Yeterli dengeli beslenme ise yaşamın devamı için gereklidir. Hekim gözlüğü ile baktığımızda düzenli egzersiz, fiziksel yapının devamı için erişkin, yaşlı, özellikle menopoz döneminde kadın, gelişiminin tamamlamamış çocuklar için çok önemlidir. İyi beslenmenin bulaşıcı hastalıklar, kanser ve kronik hastalıklarından korunmada yeri vardır” diye konuştu.

Yeni tıp çalışmalarının, genetik tabanlı hastalıklarda, çevresel faktörlerin önemine dikkat çektiğini kaydeden Uzman Dr. Nurhan Meydan Acımış, “Obezite insan organizmasının dengelerini sarsmakta, endokrin (diabet vb, polikistik sendrom vb…), ortopedik(osteopeni, osteoporoz, kalça kırıkları vb..), metabolik ( metabolik sendrom vb..), kardivasküler ( yüksek tansiyoni, atheroskleroz vbb.) hastalıklara çanak tutmaktadır. Çocuklarda bu durum daha erken başlamakta, kız çocuklarında erken ergenlikle sonuçlanabilmektedir. Tüm bu sorunlardan korunmanın en kolay yolu yeterli, dengeli beslenme ve hareketli bir yaşamı seçmektir. Sağlıklı bir toplum için en iyi yollardan birinin ‘beslenme ve düzenli egzersiz’ olduğunu hatırlatırım” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı