REKLAMI GEÇ

Sigara kanserin baş nedeni

Sigara kanserin baş nedeni

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Fatma Evyapan, sigaranın içerisinde binlerce zararlı madde barındıran ve vücuttaki pek çok sistemi olumsuz etkileyen en önemli önlenebilir ölüm sebebi olduğunu söyledi. Evyapan,sigaranın özellikle baş boyun, mide, mesane kanserine neden olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 8 Şubat 2012 Çarşamba, 12:41

Dünyadaki en yaygın bağımlılık nedeninin de sigara olduğunu belirten Prof.Dr.Fatma Evyapan, “Sanıldığının aksine sigara sadece alım yolu olan ağız, yutak boğaz, gırtlak ve akciğerleri hastalandırmakla kalmaz. Çok daha uzak örneğin böbrekler, mesane gibi organlarımızı da etkiler. Günümüzde bilinen en iyi kanser nedenidir. Akciğer kanseri başta olmak üzere baş boyun kanserleri, mide, mesane kanserine de neden olmaktadır” dedi.

ÖLÜMDE 4. SYRAYI ALACAK
Günümüzde önemli bir sağlık sorunu olan ve en önemli ölüm sebebi hastalıklar arasında altıncı sırada yer alan kronik obstrüktif akciğer hastalığınan da (KOAH) en başta gelen sebebinin sigara içmek olduğunu kaydeden Evyapan, “10 yıl içerisinde bu kronik hastalığın ölüm nedenleri arasında dördüncü sıraya yükseleceği düşünülmektedir. İşin daha da kötüsü sigara dumanı sadece içenlere zarar vermemekte, çevresindekileri de olumsuz etkilemektedir. Çevresel tütün dumanı maruziyeti en ağır etkilerini çocuklar üzerine göstermektedir. Annenin sigara içmesi bebeğinin ölüm riskini arttırmaktadır. Bebekler daha anne karnındayken etkilenmeye başlamaktadır. Annelerin hamilelikleri sırasında sigarayı bırakmaları, doğacak çocuklarda ölüm oranını yüzde 20 azaltacaktır” diye konuştu.

ANNELER DİKKAT!
Annesi hamilelikte sigara içen bebeklerin daha küçük akciğerlere ve daha düşük solunum fonksiyonlarına sahip olarak doğduklarını, astım, alt solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha yüksek ve ileride daha fazla sigara içme eğilimi gösterdiklerini kaydeden Prof.Dr.Fatma Evyapan, “Ayrıca pasif sigara içen çocuklarda kulak burun boğaz sorunları, orta kulak iltihabı daha sık görülmektedir. Tüm bunlar sigarayı bırakmanın ne kadar kazançlı olacağını göstermeye yeterlidir. Bu nedenle hükümetler sigara karşıtı kampanyalarını daha da ötesi kanunlarını hızla uygulamaya geçirmişlerdir” ifadelerini kullandı. Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde Sigarayı Bırakma Polikliniği’nin çalışmalarına devam ettiğini, hastalara sigarayı bıraktırmayı hedeflediklerini kaydeden Evyapan, Cuma günleri öğleden sonra sigarayı bırakamayan hastalarla grup toplantıları yaptıklarını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı