REKLAMI GEÇ

YAŞA “KLİMA FAYDA KADAR ZARAR DA VERİYOR”

YAŞA “KLİMA FAYDA KADAR ZARAR DA VERİYOR”

MMMO Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Yaşa, klima seçiminde mutlaka yetkili bir mühendise danışılması gereğini belirterek, oluşacak maddi kayıpların ve aşırı enerji tüketiminin yanı sıra, kullanım hatalarının yol açacağı sağlık sorunlarına da dikkat çekti.

/ DENİZLİHABER / 11 Temmuz 2011 Pazartesi, 17:09

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Fatih Yaşa, yaşanan aşırı sıcaklarda vatandaşların serinlemek için başvurduğu en önemli araçların klimalar olduğunu hatırlatarak; “Bölgemizde klimalara yoğun olarak ihtiyaç duyuluyor. Evlerde, işyerlerinde ve arabalarda sürekli klima kullanıyoruz. Fakat bilinçsiz kullanıldığında sağladığı fayda kadar zarar da veriyor” dedi.

Yaşa, klima seçimi, montajı ve kullanımının son derece önemli olduğunu söyledi. Yaşa, vatandaşların dikkat etmesi gerekenleri de şöyle sıraladı:

“Öncelikle klima kapasitesi seçimini mutlaka yetkili bir makina mühendisi yapmalı. Gereğinden fazla kapasitede seçilmiş klima cihazı dur-kalklardan dolayı daha fazla elektrik tüketimine ve ilk kurulum sırasında daha fazla para ödenmesine neden olur. Ayrıca, klima alırken öncelikle klimanın verimliliğine bakılmalı. Klimanın verimini belirleyen faktör soğutmada COP ısıtmada EER değerleridir. Bu değerler bütün klimaların etiketlerinde mevcut. COP ve EER değerleri klimada ne kadar büyükse o klima o kadar verimli çalışıyor demektir. Alacağınız klimaların mutlaka ulusal ve uluslararası standartlara uygunluk belgeleri olmalıdır. Klimaların servis hizmetlerini verecek yetkiliye kolaylıkla ulaşılabilmelidir. Bir başka deyişle satış, dağıtım, kurulum gibi hizmetleri standartlaştırılmış, bayilik ağları iyi işleyen firmaların klimaları tercih edilmelidir. Kullanacağımız klimanın ısıtma ve soğutma kapasitesi binanın yapısına, iç ve dış ortam şartları gibi birçok parametreye bağlı. Bu nedenle de mutlaka bir makina mühendisi tarafından hesaplanmalı.”

Fatih Yaşa, ısıtma veya soğutma bakımından yanlış sıcaklık değerlerinde çalışan, iç ünite bakımları, temizlikleri düzenli yapılmayan, ortam içerisinde uygun olmayan hava akımları oluşturan klimaların sağlık açısından ciddi risklere neden olabileceğini de ifade etti. Yaşa, “Taze hava transferi olmayan klima sistemlerinde ortama taze hava girişi olmadığından dolayı ortamın iç hava kalitesi kolaylıkla bozulur. Bu nedenle, kalp, astım gibi hastalıkları olanların bu ortamlarda uzun süre kalmaları tehlikeli olabilir. Klima bir konfor aracıdır, doğru kullanıldığında sağlıklı bir yaşam ortamı oluşmasını sağlar. Özellikle iş ve alışveriş merkezi yönetimleri, işletme masrafını düşürmek amacıyla taze hava oranlarını yetkili mühendisler tarafından hesaplanan standardın altına düşürmemeli. Bu durumda, sürekli aynı kirli hava dolaştırılmış olacağından, sağlığı tehdit eden sonuçlar ortaya çıkarabilir” diye konuştu.

Klimaların ısı transfer yüzeylerinde meydana gelen kirlenmelerin, cihaz performansında düşüklüğe neden olduğunu, bu nedenle de klimalarda yılda iki kez bakım yapılmasının son derece önemli olduğunu ifade eden Yaşa, cihaz kullanımı ile ilgili uyarılarını da şöyle sıraladı:
“Bakımı yapılmayan klimaların verimi düşer, enerji sarfiyatı artar. Ortamın tozluluk derecesine göre filtre temizlik işareti yandığında duvar tipi ve multi sistem klima cihazlarının filtreleri 15 günde bir, tavan tipi klima cihazlarının filtreleri ise yılda bir kez temizlenmeli. Bu süreler ortamın tozluluk derecesine göre değişebilir. Split ve multi tip klima cihazlarının ön tarafında yer alan ve havayı temizleyen elektrostatik filtre her 3 ayda bir değiştirmeli. Zamanında değiştirilmeyen filtrelerin, sağlığınızı tehdit edebileceğini, özellikle bundan çocukların ve yaşlıların daha çok etkileneceğini unutmamalıyız. Sağlık açısından özellikle, klimanın sıcaklık ayarı 23 derecenin altına getirilmemeli, nem düzeyi yüzde 50 olmalı, klimanın önünde terli oturulmamalı, araç klimaları yüze ve göğse değil, ön cama doğru olmalı.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı